Foto:PA-EFE/Jeffrey Arguedas

Predsednik Argentine Alberto Fernandez predstaviće Kongresu novi zakon o legalizaciji abortusa za koji kaže da će spasiti hiljade života jer svake godine gotovo 40.000 žena završi u bolnicama zbog ilegalnih prekida trudnoće.

Abortus u Argentini trenutno je dozvoljen samo u slučaju silovanja ili ako je zdravlje majke u ošasnosti. Prekid trudnoće generalno je zabranjen širom Latinske Amerike.

Ako zakon bude usvojen Argentina, koja je mahom katolička zemlja, postaće najveća zemlja u regionu koja je legalizovala abortus.

Fernandez, koji je na funkciju stupio u decembru, opisao je abortus kao „pitanje javnog zdravlja“.

Pročitajte još:

Argentinski Senat je 2018. odbio da legalizuje abortus do 14 nedelja trudnoće, podlegavši pod pritiskom moćne Katoličke crkve. Mnoge Argentinke protetovale su tražeći reviziju tog zakona i sada se nadaju da će predsednikova podrška biti odlučujuća.

Debata o abortusu ponovo je pokrenuta prošle godine kada je 11-godišnja žrtva silovanja rodila dete carskim rezom. Devojčica, koju je silovao babin 65-godišnji partner, tražila je da joj dozvole abortus ali je procedura više puta odlagana jer se utvrđivalo ko je njen staratelj.

Kuba, Urugvaj i Gvajana su trenutno jedine latinoameričke zemlje koje dozvoljavaju abortus u prvim sedicama trudnoće. Neke zemlje dozvoljavaju prekid trudnoće u slučaju silovanja ili rizika po zdravlje majke, ali je ova procedura potpuno zabranjena u El Salvadoru, Hondurasu, Nikaragvi i na Haitiju. U El Salvadoru, desetine žena je zatvoreno zbog toga što su imale pobačaj ili su rodile mrtvorođenčad.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar