Foto: EPA/OSCAR RIVERA

Žena iz El Salvadora koja je osuđena na 30 godina zatvora jer je sudija procenio da je to što je rodila mrtvorođenče njena krivica, oslobođena je danas posle šest godina robije.

Sindi Erazo, 29, koja ima desetogodišnjeg sina, morala je na hitan porođaj kada je bila u osmom mesecu trudnoće. Optužena je da je pokušala da se reši deteta i osuđena zbog teškog ubistva. Godnu dana posle presude, kazna joj je sa 30 smanjena na 10 godina.

Pročitajte i:

Od kada je El Salvador zabranio abortuse 1998. godine, desetine žena u El Salvadoru koje su imale pobačaje osuđene su zbog ubistva. Neke od njih su puštene iz zatvora jer su presude odbačene ili su im kazne smanjene posle žestoke kampanje grupa za đenska prava.

Međutim, jedna od žena koja je puštena prošle godine, Evelin Hernandez i čija je 30-godišnja kazna zatvora odbačena, mogla bi ponovo da se nađe pred sudom jer je tužioci optužuju da je ubila mrtvorođenog sina.

Veruje se da je više od 18 žena zatvoreno u El Salvadoru zbog „ubistva“ mrtvorođene dece.

Predsednik Najib Bukele, koji je prošle godine došao na vlast, obećao je da će legaliovati abortus pod uslovom da je život majke ugrožen i naveo je da nijedna žena ne sme da bude osuđena zbog prevremenog porođaja.