Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Prosle sedmice sud u Poljskoj doneo je skandaloznu presudu kojom se ženama drastično ograničava pravo na abortus ugrozivši tako ljudska prava žena, ali i vladavinu prava i evropskih vrednosti u srcu Evrope. Evropa je, na svoju sramotu, mlako reagovala: načelno je osudila odluku, ali konkretno nije uradila apsolutno ništa. I to joj nije prvi put.

Pročitajte još:

Odluka ustavnog suda u Varšavi je sumorni podsetnik da su ženska prava i – šire – vladavina prava ozbiljno ugroženi u Poljskoj i da ova zemlja ponovo polako ali sigurno klizi u mrak autoritarizma koji promoviše desničarska Partija prava i pravde Jaroslava Kačinjskog koja je na vlast došla 2015. godine.

I katolici znaju za dosta

Poljska je većinski katoličko, konzervativno društvo sa jednim od najstrožih zakona o abortusu u Evropi. Uprkos tome, istraživanja javnog mnjenja, pre donošenja presude, pokazala su da jako mali broj ljudi zapravo podržava dodatno pooštravanje zakona. To, međutim, nije sprečilo Kačinjskog i njegovu stranku da svesno ignorišu konsenzus javnosti i nametnu svoju ideološku i versku agendu koju već godinama pokušavaju da sprovedu.

Vladajuća Partija pravde i prava još prošle godine je, uz podršku moćne Katoličke crkve, počela kampanju menjanja zakona o abortusu iz 1993. godine. Kampanja je „uspešno“ završena prošle nedelje presudom Ustavnog suda.

Poljaci su brzo odreagovali i već danima ulicama zemlje hiljade demonstranata protestuje zbog odluke noseći vešalice – koje su postale simbol protesta – i natpise „naša krv je na tvojim rukama“, „ovo je pakao za žene“…

Foto: EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Aktivisti i borci za ljudska prava uključujući Amnesti internešnal osudili su odluku poljskog suda nazvavši je atakom na osnovna ljudska prava žena.

Poljska policija se u petak sukobila sa demonstrantima okupljenim ispred kuće Kačinjskog upotrebivši suzavac da rastera demonstrante. Više njih je uhapšeno a potom i pušteno. Protesti su nastavljeni i dalje u nadi da će i ovoga puta uspeti nešto da promene.

Protesti 2016. godine

Slični protesti organizovani su 2016. godine kada je desetine hiljada žena obučenih u crno marširalo protiv ranijeg zakona o abortusu kojim bi se potpuno zabranio abortus, istraživali sumnjivi pobačaji, vodile krivične istrage protiv „sumnjivih“ žena… Tada se desilo nešto neverovatno – moćna Katolička crkva i Kačinjski su priznali poraz i zakon je povučen.

Ispostavilo se da je 2016. godina bila samo zagrevanje za novi zakon kojim se zabranjuje prekid trudnoće u slučaju kada je fetus teško deformisan. Sporni zakon sada dozvoljava abortus samo u slućaju silovanja, incesta ili ako je život majke ugrožen.

Poražavajuće je što Evropska unija do sada nije direktno i bespogovorno osudila odluku Poljske koja se direktno kosi sa svim fundamentalnim vrednostima na kojima blok počiva. Osim što je presuda direktan napad na ženska prava, ona je i pravno vrlo upitna s obzirom na činjenicu da je Ustavni sud dupke pun pristalica Partije prava i pravde spremnih da podrže sve što veliki šef kaže.

Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Sloboda izbora ili „eugenična praksa“

Ustavni sud Poljske u četvrtak je presudio da je postojeći zakon kojim se dozvoljava abortus fetusa sa urođenim defektima neustavan. Predsednica suda Julija Pržilebska, inače dugogodišnja predsednica predsednika zemlje, rekla je da se abortusom takvog fetusa „legalizuju eugenične prakse vezane za nerođeno dete i time mu se uskraćuje poštovanje i zaštita ljudskog digniteta“.

A pošto poljski ustav garantuje pravo na život, Pržilebska je procenila da je prekid trudnoće pod takvim uslovima „direktan zabranjen oblik diskriminacije“.

Foto:Dawid Zuchowicz/Agencja Gazeta via REUTERS

Šta presuda znači za Poljakinje?

Godišnje se u Poljskoj izvede manje od 2000 legalnih prekida trudnoće, a najveći broj njih upravo zbog malformiteta fetusa. Presuda Ustavnog suda praktično znači da je abortus u zemlji gotovo potpuno zabranjen budući da prekidi trudnoće koje su posledica incesta ili silovanja ili gde plod ugrožava život majke čine jedva dva posto svih legalnih abortusa.

Aktivisti kažu da između 80.000 i 120.000 Poljakinja svake godine ode u inostranstvo kako bi abortirale a sada se strahuje da će taj broj biti mnogo, mnogo veći.

Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Pročitajte i:

Tužan dan za ženska prava, a EU nema

Savet Evrope momentalno je osudio presudu, a komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović ju je nazvala „tužnim danom za ženska prava“. Druge evropske institucije nisu se oglasile ovim povodom.

Poljska je, inače, u dugogodišnjem sukobu sa EU komisijom po pitanju slobode pravosuđa, medija i LGBT prava. Raniji napori Brisela da kazni Varšavu zbog ovih prekršaja pokazali su se neefikasnim kako zbog nedostatka solidarnosti tako i zbog nedavnih pretnji Poljske da će blokirati budžet EU i fond za oporavak od korone.

Prošlog meseca, Evropska komisija je kritikovala Poljsku i Mađarsku zbog kršenja ljudskih prava a u EU postoji sveopšti konsenzus da se Poljskoj uskrati finansijska pomoć Unije od koje Varšava prilično zavisi ukoliko Kačinjski ne promeni stav.

Analitičari upozoravaju da Kačinjski neće stati na ovome. Dovoljno je pažljivo proučiti njegove govore prepune populističkih floskula i prezira prema demokratskim normama i vrednostima. On je obećao da neće podleći „pretnjama i ucenama“ Brisela i „onima koji žele da nam oduzmu suverenitet zbog svojih hirova poručio da će pasti“.

„Danas su evropske institucije, njihovi zvaničnici, neki političari koje poljski narod nikada nije izabrao, tražili da promenimo kompletnu kulturu i odbacimo sve što je nama važno, samo zato što se njima tako hoće“, rekao je on lokalnim medijima. Evropska unija nije reagovala.

Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Globalna deklaracija protiv abortusa

Prošle nedelje, američka administracija promovisala je „globalnu deklaraciju protiv abortusa“ koju je potpisao 31 uskogrudi, represivni režim, uključujući Poljsku.

Šta ove zemlje imaju zajedničko? Vode ih muškarci i zlostavljaju žene.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram