Nikola Selakovic
Nikola Selaković Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da je srpskom ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću upućen poziv da poseti Moskvu u bliskoj budućnosti.

Lavrov je rekao i da se „desilo nešto nezamislivo, oduzimanje prava jednoj suverenoj državi na ostvarivanje spoljne politike, blokiranje međunarodne delatnosti Srbije prema Rusiji”. On je istakao da se radi o još jednoj očiglednoj demonstraciji koliko su daleko NATO I EU spremni da idu u korišćenju najgrubljih sredstava namećuući svoja pravila u u međunarodnom pravu.

„Ako se ova poseta doživljava kao pretnja svetskih razmera, onda stvari na zapadu idu u lošem smeru“, poručio je Lavrov.

Rekao je da je Srbija izložena „vikanju i vrištanju“ da napravi konačan izbor, a s tim u vezi pomenuo objave bivšeg premijera Švedske Karla Bilta koji je rekao da je nešto najgore što Srbija može da uradi, upravo da primi šefa ruske diplomatije.

Dodao je da je tokom posete Beogradu bilo planirano da se sastane sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije Nikolom Selakovićem, predsednikom skupštine Ivicom Dačićem i predstavnicima SPC.

Podsećamo, dolazak ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd otkazan je nakon što su zemlje u okolini Srbije zatvorile svoj vazdušni prostor za njegov avion.

Opširnije o današnjem obraćanju Sergeja Lavrova pročitajte u posebnoj vesti.

BONUS VIDEO Ruska vojska patrolira Severodonjeckom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram