Naftali Benet i Jair Lapid
Naftali Benet i Jair Lapid Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Izraelski poslanici iz takozvane "koalicije za promenu", obrazovane kasno sinoć da na vlasti zameni dugogodišnjeg premijera Benjamina Netanjahua, zatražili su danas smenjivanje predsednika parlamenta - Kneseta, Jariva Lavina, da bi se ubrzao proces stpanja na vlast nove vlade.

PROČITAJTE JOŠ:

Bivši šef jerusalimske policije Miki Levi je za mesto predsednika Kneseta kandidat ;koalicije koju predvode Jair Lapid, vodja stranke centra, dosadašnji lider opoizcije i mandatar za sastav nove vlade i Naftali Benet, lider desničarske stranke Jamina (Desno).

Zahtev je potpisao 61 od ukupno 120 poslanika, a glasaće se, kako se očekuje, kada se parlament bude sastao u ponedeljak.

Izraelski mediji su javili da je jedan poslanik iz Benetove stranke Nir Orbah, koji se otvoreno predomišljao proteklih dana da li da podrži široku koaliciju Lapida i Beneta, rekao da povlači svoj potpis za smenjivanje predsednika Kneseta.

U tom slučaju Levin bi ostao na svom položaju i mogao bi da odloži glasanje o novoj vladi dok Netanjahuov Likud okuplja protivnike nove koalicije.

S obzirom da ima samo 61 poslanički mandat, koalicija Netanjahuovih protivnika ne može da priušti da izgubi ni jednog člana.

Lapid je pola sata pre isteka roka za formiranje vlade sinoć u ponoć, obavestio predsednika Izraela Ruvena Rivlina da može da obrazuje vladu u kojoj će se on i Benet rotirati na položaju premijera.

Na osnovu koalicionog dogovora, Benet će prvi biti premijer do septembra 2023, kada će ga zameniti Lapid do kraja mandata vlade novembra 2025.

Dogovor o novoj vladi postignut je pošto ju je sinoć podržao lider male partije izraelskih Arapa Abas Mansur.

Potom su koalicioni dogovor potpisale desničarska stranka Nova nada i Jamina.

Abasova stranka je prva stranka izraelskih Arapa koja je će biti deo vladajuće koalicije u istoriji Izraela.

Nova vlada imaće najmanju moguću većinu, a sastoji se od desničarskih, levičarskih i partija centra, te jedne islamske stranke.

Vladu Lapid-Benet podržalo je osam od 13 stranaka koji su ušle u parlamant posle izbora 23.marta: Ješ atid (17 poslanika), partija centra Plavo i belo ministra odbrane Benija Ganca (osam), nacionalistička stranka Izrael naš dom Avigdora Libermana (sedam), Laburistička stranka levog centra (sedam), Jamina (šest od ukupno sedam) desničarka Nova nada (šest), levičarski Merec (šest) i partija Ujedinjena arapska lista, Ram (četiri).

Ona računa napodršku bar dela još jedne arapske partije Ujedinjena lista u slučaju da se neki poslanici u koaliciji budu predomišljali i glasali protiv.

Konačni koalicioni sporazum bi tek trebalo da se formalno objavi i očekuje se nastavak pregovora do polaganja zakletve buduće vlade.

Predsednik Izraela je početkom maja Lapidu poverio zadatak da obrazuje vladu pošto Netanjahu koji je bio prvi mandatar, nije uspeo da sastavi vladajuću većinu.

Izbori u martu bili su četvrti od aprila 2019. godine na kojima Netanjahu i njegov blok desničarskih i verskih stranaka nije imao većinu. Ako nova vlada položi zakletvu Izrael će imati novog premijera prvi put od 2009. godine.

Uz 12 uzastopnih godina na čelu Vlade Izraela Netanjahu je bio na toj funkciji i tri godine kasnih 1990-tih.

Izrael se suočio sa političkom krizom od raspuštanja Kneseta u decembru 2018. i na četiri runde izbora od tada nije bio jasnog pobednika.

Netanjahu se i dalje bori ta svoj politički opstanak, a istovremeno mu se sudi za korupciju u tri slučaja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar