Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu danas je prvi glasao na predsedničkim izborima koji će odlučiti ko će zameniti na funkciji šefa države Ruvena Rivlina.

Pročitajte još:

Poslanici glasaju tajno, a biraju između dva kandidata, Isaka Hercoga (60) političara veterana iz istaknute izaelske porodice i Miriam Perec (67) učiteljice po zanimanju.

Hercog je bivši vođa Laburističke stranke i lider opozicije koji je izgubio na parlamentarnim izborima 2013. godine od Netanjahua, navodi Asošiejted pres.

Hercogov otac Haim bio je ambasador Izraela u UN pre nego što je izabran za izraelskog predsednika. Njegov teča Aba Eban bio je prvi šef diplomatije Izraela i ambasador u UN i SAD, a deda mu je bio prvi glavni izraelski rabin. Hercog je bio na čelu Jevrejske agencije neprofitne organizacije koja sarađuje sa vladom u promociji imigracije u Izrael.

Miriam Perec se u Izrael kao dete doselila iz Maroka i radila je kao učiteljica i predavač o judaizmu i cionizmu. Dva njena sina su poginula služeći u izraelskoj vojsci, jedan u Libanu, a drugi u Gazi. Ona je 2018. godine dobila nagradu Izrael za životno dostiguće.

 

Ako Miriam Perec bude izabrana, biće prva žena na toj uglavnom ceremonijalnoj funkciji i prva jevrejska naseljenica.

Ona i njena porodica živeli su u jevrejskom naselju na poluostrvu Sinaj do potpisivanja mirovnog sporazuma s Egiptom 1979. godine, a posle se preselila u jevrejsko naselje Givat Zev severno od Jerusalima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Da bi pobedio kandidat ili kandidatkinja za predsednika Izraela mora da osvoji najmanje 61 od ukupno 120 glasova poslanika u parlamentu, Knesetu. U slučaju da to ni Hercogu ni Perec ne podje za rukom glasaće se drugi put, takođe danas. Predsednički mandat u Izraelu traje sedam godina, a ovaj novi počinje 9. jula.

Netanjahu oštro sa novinarima

Izbor novog predsednika Izraela poklopio se sa istekom roka za obrazovanje nove vlade čime bi se mogla okončati duga vladavina Netanjahua.

Dolazeći na glasanje Netanjahu je na pitanje jedne novinarke da li je to njegova poslednja nedelja na funkciji premijera odgovorio: „Da li me to pitate zato što je to vaš san ili kao neka vrsta novinara?“, dodavši: „To bi vam se svidelo, zar ne?“.

Jučerašnje ankete u Knesetu su pokazale da je favoritkinja Miriam Perec za koju izraelski mediji navode da naginje desnici, kao većina Jevreja njene generacije koja se u Izrael uselila sa Bliskog istoka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar