Dmitro Kuleba Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da podrška Vašingtona Kijevu ne slabi i umanjio je značaj zakona, kojim je američki Kongres odobrio privremeni budžet za američku vladu bez sredstava predviđenih za Ukrajinu.

“Ne smatramo da je podrška SAD narušena, jer shvataju da je ono o čemu se radi u Ukrajini mnogo veće od Ukrajine. Radi se o stabilnosti i predvidljivosti situacije u svetu i zato verujem da ćemo uspeti da pronađemo neophodna rešenja“, rekao je Kuleba, prenosi Rojters.

On je naveo da je Kijev u pregovorima sa republikancima i demokratama u američkom Kongresu i da je drama oko zakona o prekidu, koji je sprečio finansijsko „zatvaranje“ američke vlade u subotu “incident“, a ne nešto sistemsko.

Britanska agencija navodi da je američka i druga zapadna vojna pomoć od vitalnog značaja za Ukrajinu u borbi protiv Rusije.

Nakon što je u nedelju potpisao predlog zakona o produženju finansiranja savezne vlade za 45 dana u kojoj nema stavke o pomoći Kijevu, američki predsednik Džozef Bajden je rekao da će SAD nastaviti da podržavaju Kijev.

PROČITAJTE JOŠ:

“Želim da uverim naše američke saveznike i američki narod i narod u Ukrajini da može da računa na našu podršku. Mi se nećemo povući“, rekao je Bajden.

Predsednik SAD sugerisao je da su demokrate sklopile dogovor sa republikancima o podršci Ukrajini, nakon što je američki Kongres odobrio privremeni budžet za američku vladu bez sredstava predviđenih za Ukrajinu, preneo je Rojters.

Upitan na konferenciji za novinare da li može da veruje republikancu, predsedniku Predstavničkog doma Kevinu Mekartiju oko budućih dogovora, Bajden je odgovorio da su upravo napravili jedan dogovor o Ukrajini, pa će videti.

BONUS VIDEO: Zelenski u poseti Zmijskom ostrvu u Crnom moru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar