Kraljičina plaža Foto:shutterstock

Prošle godine sunčanje na Kraljičinoj plaži u Crnoj Gori bilo je luksuz koji malo ko može sebi da priušti, ali ove godine neće koštati ni dinar. Naime, kako je "Aman Resorts" odlučio da ove godine ne uzima u zakup hotel "Sveti Stefan" i Vilu Miločer, svi turisti bez obzira na debiljnu novčanika, mogu se "osoliti" na ovoj plaži rame uz rame sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem kome je ona godinama unazad omiljena.

Pročitajte još:

Aman Resorts, koji objedinjuje luksuzne hotele u 20 država, je hotelski operater koji upravlja Sv. Stefanom i Miločerom, najpoznatijim hotelima na Budvanskoj rivijeri. Njih je, uz hotel Kraljičina plaža, koji je bio u lošem stanju, 2007. godine zakupio Adriatic properties, grčkog biznismena Petrosa Statisa, na ukupno 42 godine. Taj ugovor je sklopljen u vreme Vlade DPS-a, koja je u avgustu 2020. izgubila vlast.

Grad hotel Sv. Stefan trenutno je zatvoren, a prema nezvaničnim informacijama, menadžment je zaposlenima rekao da mogu da potraže druge poslove, uz ponudu otpremnine, jer ih ove sezone posla za njih neće biti, navodi RSE.

Sveti Stefan
Foto: Shutterstock

Grk Petros Statis, vlasnik kompanije „Adriatic properties“ koja je zakupac tog kompleksa, izjavio je ranije da ako se ništa ne promeni kompleks neće raditi. Istakao je da je Sveti Stefan jedno od najlepših mesta na svetu, da je srećan što je mogao da učestvuje u toj investiciji, ali da, nažalost, kako je ukazao, „Crna Gora ne može da podrži takvu investiciju“.

„Žao mi je zbog toga jer verujem da je to velika greška, ne samo prema meni kao investitoru, već i prema zemlji i narodu Crne Gore“, kazao je Statis.

Upitan o projektu „Kraljičina plaža“, najnovijeg hotela kompanije, Statis je kazao da neće biti investicija.

Sveti Stefan
Foto: Shutterstock

„Vlada je odlučila da posle 10 godina nesmetanog rada, promeni pristup i svo to područje učini polujavnim i uništi svaku vrstu ekskluzivnosti. I to je ozbiljno kršenje ugovora“, rekao je on.

„Ne postoji način da ‘Aman’ kao operater to nastavi“, rekao je Statis i najavio je da će arbitraža u Londonu pokazati ko je u pravu.

Ono što je donekle paradoksalno jeste to da se neki političari trude da zadrže ovu komapniju u državi, iako ona za godišnji zakup četiri elitne plaže daje svega 65.000 evra.

Pokušaj dijaloga

Sa druge strane, meštani Svetog Stefana i Pržna godinama traže pristup Kraljičinoj i Kraljevoj plaži, te je kao jedan od osnovnih razloga obustave poslovanja Aman Resports naveo to da svojim gostima ne može da garantuje mir i diskreciju.

Sveti Stefan
Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekonomskog razvoja je 9. juna pokušalo da organizuje sastanak sa predstavnicima Amana i Adriatic Properties-a, kao i predstavnicima Mesne zajednice Sveti Stefan, Opštine Budva, Morskog Dobra, Ministarstva Ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kako bi se ovi problemi razrešili. Predstavnici kompanije se na ovom sastanku ipak nisu pojavili, iako su prethodno potvrdili prisustvo.

Predstavnici Mesne zajednice su tada predstavili probleme sa kojima se oni i njihovi gosti suočavaju kada je u pitanju kompleks Sveti Stefan (uključujući i Kraljičinu plažu). Navedene nepravilnosti i odsustvo konstruktivnog dijaloga sa predstavnicima Amana je po njihovom mišljenju dovelo do izolovanih incidenata.

Sveti Stefan
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Šta su želeli meštani

Od kraja prošle godine, deo meštana je, uz podršku opštinskih čelnika, u nekoliko navrata organizovao protest, srušio ogradu na prilazu plaži i blokirao radove na izgradnji novog hotela Kraljičina plaža, koji se gradi u Miločerskom parku umesto starog koji je srušen.

Protesti u Miločeru i na Svetom Stefanu su učestali nakon što je lokalnu vlast u Budvi 2016. osvojila koalicija Demokratskog fronta (DF), Demokrata i građanskog pokreta URA, koji nakon avgustovskih izbora 2020. čine vlast i na državnom nivou.

Među njima su bili čelnici budvanske vlasti, Marko Carević iz Demokratskog fronta i Krsto Radović iz Demokrata. I krajem decembra je grupa meštana sa kojima je bio Carević, upala na gradilište hotela i pozvala resorno ministarstvo da stopira izgradnju. Oni se protive izgradnji stanova u sklopu projekta Adriatic Properties.

Foto:Ana Vušović Marković/Nova.rs

Oni su pokrenuli i inicijativu za vraćanje Svetog Stefana, kao nepokretnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja, u potpuno vlasništvo države. Hoteli su sada u većinski državnom vlasništvu (58,7 odsto) preko akcionarskog društva “Sveti Stefan hoteli”, koje je restrukturisanjem izuzeto iz Hotelske grupe “Budvanska rivijera“ 2019.godine, takođe u većinskom državnom vlasništvu.

Prošle godine više ležajki nego turista

Tokom proteklih godina, one koji bi želeli da uđu na Sveti Stefan dočekao bi natpis „Korišćenje kompleta za plažu je obavezno. Svaka osoba koja ne poštuje pravila plaže biće procesuirana“, što je značilo da ukoliko samo želite da kročite na plažu morate da plate 120 evra.

Na hotelskoj svetostefanskoj plaži bilo je nešto „jeftinije“ i komplet za plažu koštao je „čak“ 20 evra manje.

Foto:Ana Vušović Marković/Nova.rs

Ipak, oni kojima je dovoljno da budu na plaži par sati, posle podne prolazili su upola jeftinije. U ovu cenu uračunat je bio i garantovani mir, diskrecija, voda, sokovi i voće.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram