Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Koronavirus se nije umorio, već je mutacijom postao opasniji, upozorili su danas ministar zdravlja Nemačke Jens Špan i šef Instituta Robert Koh Lotar Viler.

Pročitajte još:

Viler je na konferenciji za štampu preneo da je otkriveno više mutacija i da je u Nemačkoj trenutno dokazano prisustvo tri soja. Prema njegovim rečima, najopasnija je trenutno velika mogućnost da će se britanski soj (B1.1.7) dalje širiti.

„Taj soj je zarazniji i opasniji. Moramo sprečiti da se ova varijanta dalje širi“, podvukao je Viler.

Naglasio je da se „virus još nije umorio“, već da je mutacijom dobio novi podsticaj, zbog čega je bitno da građani poštuju epidemiološke mere. To što se virus menja i nastupaju mutacije, istakao je ministar Špan, dokaz je da „smo na njegovom tragu“.

Istakao je da je od ključnog značaja dinamika kojom će se širiti novi sojevi, pa je neophodno raditi na daljem smanjenju broja zaraženih. On je dalje ukazao na dramatične posledice koje novi soj može da izazove, navodeći kao primer Portugal.

Udeo britanskoj soja u Nemačkoj, preneo je Viler, manji je od šest odsto, a dokazano je njegovo prisustvo u 13 od 16 pokrajina.

„Situacija još dugo neće biti pod kontrolom“, upozorio je on.

Foto:Fabrizio Bensch/Pool via AP

Viler se osvrnuo i na situaciju u austrijskoj pokrajini Tirol, gde se proteklih dana pojavio i južnoafrički soj, rekavši da je to moglo da se spreči. Rekao je da se mora poći od toga da će doći do daljih bioloških promena kod virusa, zbog čega su potrebni novi PCR testovi.

Kada je reč o vakcinaciji, Špan je kazao da predstoji još teških nedelja zbog ograničene isporuke vakcina, ali je dodao i da će do kraja prvog kvartala ponudu za vakcinaciju dobiti svi iz prve prioritetne grupe, a potom osobe kod kojih je rizik povišen i spadaju u osetljivu grupu.

Ukazao je da je Evropska komisija trenutno u završnici razgovora sa kompanijom Novavaks, te da računaju na nove količine vakcina.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)