Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Za 23 uzorka koji su iz Crne Gore poslati na analizu u Berlin sumnja se da se radi o novom soju koronavirusa, izjavio je za Radio-televiziju Crne Gore (RTCG) direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić. U poređenju sa zemljama regiona, Crna Gora i dalje ima najviše aktivno obolelih od COVID-19 na 100 hiljada stanovnika (1209).

“To je za sada samo sumnja, a rezultate tih analiza se očekuju naredne nedelje”, kazao je Galić i dodao da je ukupno 40 uzoraka poslato na analizu.

Novi soj koronavirusa prvo je otkriven u Velikoj Britaniji.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da prve analize ukazuju na to da se novi soj koronavirusa lakše širi, a prema istraživanju Javnog zdravstva Engleske, taj soj je zarazniji između 30 i 50 odsto od prethodnih.

Ova mutacija virusa je registrovana i u regionu. Kako je objavljeno 23. januara, novi soj je izolovan u Srbiji, čime je postala jedna od 60 država u svetu gde je SZO zabeležila mutaciju virusa. Na Kosovu je 29. januara potvrđeno da se pojavio novi soj koronavirusa.

U Crnoj Gori je 29. januara potvrđeno 539 novih slučajeva infekcije koronavirusom, a preminulo je deset osoba obolelih od COVID-19, saopštio je IJZ.

 

Oporavilo se 620 pacijenta, pa je broj trenutno aktivnih slučajeva infekcije koronom 7528.

Od početka pandemije je u Crnoj Gori registrovano 60.827 slučajeva infekcije koronavirusom, a od njegovih posledica je preminulo 800 osoba.

U poređenju sa zemljama regiona, Crna Gora i dalje ima najviše aktivno obolelih od COVID-19 na 100 hiljada stanovnika (1209), kao i najveću četrnaestodnevnu incidencija novih slučajeva infekcije (948) na 100 hiljada stanovnika u poslednjih 14 dana.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar