Mapa: Slađana Đermanović/Nova.rs

Srbija je postala jedna od više od 60 zemalja u svetu u kojima su, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zabeleženi slučajevi jedne od varijanti mutacije virusa.

Novi soj je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji krajem prošle godine. U Srbiji je izolovan u uzorku pacijentkinje koja je doputovala iz glavnog grada Velike Britanije.

Kakvi su simptomi?

SZO na svom sajtu navodi da su u toku laboratorijske studije kako bi se utvrdilo da li je nova varijanta virusa povezana sa bilo kakvim promenama u težini simptoma.

Najčešći simptomi korona virusa su temperatura, umor i suv kašalj. Prema navodima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, neki pacijenti mogu da imaju bolove, začepljenost i curenje nosa, bol u grlu ili dijareju.

„Reč je o ženi koja se najverovatnije zarazila u avionu iz Londona. Bila je negativna po dolasku, ali je posle dva, tri dana dobila pozitivan rezultat nakon što joj je pozlilo. Nastavili smo dalju dijagnostiku i posle svih analiza sinoć smo izolovali novi soj“, rekao je 24. januara ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar za televiziju Pink.

Koronavirus evoluira dok se širi svetom, što se i očekuje od svakog virusa. Stručnjaci su, međutim, zatečeni brzinom kojom niču novi sojevi; trka protiv agresivnog, nepredvidivog neprijatelja se zaoštrava.

Nakon što je nova varijanta virusa otkrivena u većem broju američkih država, tamošnji zdravstveni zvaničnici upozorili su da bi ona do marta mogla da postane dominantan soj u SAD.

Pročitajte još:

Majkl Osterholm, aamerički stručnjak za infektivne bolesti, rekao je u nedelju kako će se SAD uskoro suočiti sa „kovid olujom 5. kategorije“ u vidu novog i zaraznijeg soja koronavirusa, koji je prvobitno otkriven u Velikoj Britaniji, a trenutno se širi i Amerikom.

„Videćemo nešto što još nismo videli u ovoj zemlji“, poručio je ovaj stručnjak, dodajući da ne treba da ih zavara broj zaraženih koji trenutno opada.

Britanski soj B117 još uvek neistražen

Mutacija korona virusa nazvana VUI-202012/01 još nije dovoljno istražena ali, prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, prve analize ukazuju na to da se brže i lakše širi. Prema jednoj proceni, mutirani virus odgovoran je za 60 odsto novih slučajeva u Londonu i okolnim područjima.

Retrospektivna analiza utvrdila je da se prvi slučaj pojavio u okrugu Kent u jugoistočnoj Engleskoj 20. septembra, nakon čega je došlo do brzog širenja ove varijante virusa u toj, ali i u drugim zemljama.

Mapa: Slađana Đermanović/Nova.rs

Prema SZO novi soj virusa prvo zabeležen u Britaniji pronadjen je do sada u 50 zemalja i teritorija a soj iz Južne Afrike u 20 zemalja, ali organizacija smatra da je ta procena verovatno manja od stvarne.

Varijanta virusa otkrivena u Britaniji ima 23 mutacije koje se razlikuju od prethodno poznate verzije virusa iz Vuhana u Kini, uključujući i jednu ili više njih koje ovaj soj čine zaraznijim, i najmanje jednu koja u određenoj meri umanjuje potentnost vakcine.

Južnoafrički E484K

Soj iz Južne Afrike potvrđen je dosad u 20 zemalja. Ovaj soj prema proceni stručnjaka predstavlja veću pretnju po čovečanstvo nego visokozarazni soj B117, koji se pojavio u Engleskoj.

Samo nekoliko dana nakon otkrića ukupan broj slučajeva novog koronavirusa u Južnoj Africi premašio je milion.

Mapa: Slađana Đermanović/Nova.rs

Sojevi koji su se pojavili u Južnoj Africi i Brazilu naročito bi mogli da ugroze masovnu imunizaciju zato što oba soja sadrže mutaciju za koju se veruje da umanjuje efikasnost vakcine.

Brazilski soj takođe nepoznanica

Treća mutacija, poreklom iz brazilskog Amazona i koju je u nedelju otkrio Japan, trenutno se analizira i mogla bi da utiče na imuni odgovor. Ipak, malo je poznato i o sojevima koji kruže Brazilom. Vlada Japana proglasila je vanrednu situaciju u širem području Tokija u kojem živi 37,2 miliona ljudi još sredinom januara, zbog brzog širenja novog soja koronavirusa, koja će ostati na snazi narednih mesec dana, saopštio je premijer Jošihide Suga.

Mapa: Slađana Đermanović/Nova.rs

Jedna od dve mutacije kovida-19 otkrivene u Brazilu već je potvrđena u Velikoj Britaniji.

Danski soj?

Novi britanski i južnoafrički soj već duže vreme plaše sve zemlje Evrope, a pre samo nekoliko dana je u Nemačkoj utvrđen navodno novi soj iz Danske za koji naučnici tvrde da lakše zaobilazi odbrambeni sistem organizma.

Laboratorija u Nemačkoj dokazala je, prema pisanju medija, da su uzročnik oboljenja dva pacijenta u starosti iznad 60 godina koji nose upravo danski soj, mada je zasad nejasno koje veze bi pacijenti mogli imati sa Danskom.

O danskom soju još uvek nema zvaničnih podataka.

Šta je sa vakcinom?

SZO na svom sajtu navodi da su u toku laboratorijske studije koje treba da utvrde da li novi soj virusa menja odgovor antitela ili efikasnost vakcine.

Američki proizvođač Moderna saopštio je 25. januara da je njihova vakcina protiv koronavirusa efikasna i protiv novog soja otkrivenog u Velikoj Britaniji.

Isto je krajem decembra prošle godine izjavio i Paskal Sorijo, izvršni direktor kompanije AstraZeneca koja proizvodi oksfordsku vakcinu protiv COVID-19.

Prema poslednjim laboratorijskim testovima nemačke kompanije BioNTech, objavljenim 20. januara, i vakcina koju je taj proizvođač razvio sa američkom farmaceutskom kompanijom Pfizerom štiti i od zaraznijeg soja virusa.

Ipak, još uvek se ništa ne može potvrditi sa stopostotnom sigurnošću.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagrams

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar