Foto:EPA-EFE/FILIPPO ATTILI/CHIGI PALACE

Pred naredni samit zemalja Evropske Unije zakazan za 17. i 18. jul, italijanski premijer Đuzepe Konte obilazi svoje evropske saveznike u nastojanju da se dogovori za jedinstveni nastup koji bi trebalo da potvrdi pomoć koju je EU već najavila zemljama koje su najviše pogođene pandemijom kovid-19.

Među tim zemljama je i Italija, kojoj je iz Brisela ponuđeno 172 milijarde bespovratne pomoći, a što treba da se potvrdi na samitu.

Saveznice Italije su Portugal i Španija, dve zemlje koje su takođe među najteže stradale od zaraze, a njihove ekonomije trpe najveće gubitke.

Konte je nakon sastanka sa svojim kolegom, portugalskim premijerom Antoniom Kostom, izjavio da su dve zemlje ojačale zajedničke pozicije o Fondu za oporavak.

U Madridu Konte danas razgovara sa španskim premijer Pedrom Sančezom.

„Ovo je istorijski momenat, dogovor između Španije i Italije je neophodan i može doneti pozitivne stvari i za Evropu. Ako sada ostvarimo uspeh siguran sam da ćemo uskoro imati Ujedinjene Države Evrope“, rekao je španski premijer Gonzales u intervjuu za italijanski dnevni list Koriere dela Sera.

Nakon Madrida i Lisabona, premijera Kontea očekuje teži zadatak u Hagu gde putuje na sastanak sa svojim holandskim kolegom Markom Ruteom.

Holandija je u grupi severnih zemalja EU koje se protive davanju bespovratne pomoći Italiji, već insistiraju na pomoći u vidu zajmova.

Pred polazak na turneju ubeđivanja i dogovora iz sedišta vlade u Rimu je rečeno da premijer Konte ne ide sa šeširom u ruci, to jest njegova misija nije da moli pomoć, već ide kao lider zemlje koja je znala i mogla da savlada pandemiju koronavirusa.

Konte pred samit u Briselu takođe mora da reši i stvari kod kuće. Naime, vladajuća većina je podeljena oko pitanja da li Italija pored bespovratne pomoći treba da traži i kredit iz sredstava takozvanog MES-a (evropski mehanizam za stabilnost) ili kako ga neki zovu „fond za spasavanje drzava“.

Demokratska partija je za, a koalicioni partner Pokret Pet zvezdica se protivi.

U ovoj borbi učestvuju i neke male partije koje bi, kako tvrde senatori bliski premijeru Konteu, mogli proizvesti pravi haos u vladi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar