Foto: Joerg Carstensen/dpa via AP

Širom Nemačke škole, gradske uprave, sinagoge, crkve, palamenti i građani danas obeležavaju 85. godišlnjicu Kristalne noći ili "Noći slomljenih stakala" u 1938. godini kada su nacisti terorisali Jevreje širom Nemačke i Austrije.

Komemoracija pogroma iz 1938. se dešava u vreme kada Nemačka ponovo prolazi kroz jak porast antisemitizma posle početka rata Izraela i Hamasa, pokrenutog upadom palestinskog militantnog Hamasa u Izrael 7. oktobra, kada je ubijeno 1.400 ljudii oko 240 uzeto za taoce. Izrael je odgovorio sa kampanjom bombardovanja u Gazi u kojoj je poginulo više od 10.000 Palestinaca.

Nemački kancelar Olaf Šolc i glavni jevrejski lider u Nemačkoj Jozef Šuster govorili su na ceremoniji povodom godišnjice u sinangogi u Berlinu koja je bila napadnuta zapaljivim bombama prošlog meseca.

„Jevreji su vekovima bili posebno pogođeni isključenjem“, rekao je Šolc i dodao da se sada i dalje i ponovo diskriminišu i to u „demokratskoj Nemačkoj“ i posle „kršenja civilizacije koje su Nemci počinili za vreme Šoe“, nazivajući holokaust jevrejskim imenom.

„To je sramota. To me duboko zgraža i sramoti. Bilo kakav oblik antisemitizma truje naše društvo, i mi to ne tolerišemo, rekao je Šolc.

Nacisti su 9. novembra 1938. ubili najmanje 91 osobu i demolirali 7.500 jevrejskih radnji, i zapalili više od 1.400 sinagoga, prema izraelskom memorijalnom centru Jad Vašem.Kristalna noć je bila prekretnica u rastućem progonu Jevreja koja je dovela do toga da su nacisti i oni koji su ih podržavali u holokaustu ubili šest miliona evropskih Jevreja.

„Bio sam tamo tokom Kristalne noći, tada sam bio u Beču“, rekao je Herbert Traube koji je preživeo Holokaust, na događaju gde se obeležavala godišnjica juče u Parizu.

„Meni je često ponavljano ‘nikad više’. To je bio lajtmotiv u svemu što se govorilo decenijama“, rekao je Traube i dodao da je uznemiren time što ponovo raste antisemitizam kao i nedostatkom „masovne narodne reakcije“ protiv toga.

Iako se ne može porediti sa pogromima od pre 85 godina, koje su podržavali nacisti, mnogi Jevreji ponovo žive u strahu u Nemačkoj i širom Evrope, pokušavaju da sakriju svoj identitet u javnosti i izbegavaju kvartove gde su nedavno bili nasilni propalestinski protesti.

Jevrejima u Berlinu je Davidova zvezda ispisana na stanovima a jevrejski đaci i studenti širom zemlje su bili na meti matlretiranja i diskriminacije.

„Nešto iskočilo iz koloseka u ovoj zemlji. I dalje ima šanse da se to popravi ali da bi to uradili takođe moramo da priznamo šta je krenulo naopako poslednjih godina i šta smo bili u nemogućnosti da vidimo ili nismo želeli da vidimo“, rekao je Presednik ni Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj, Šuster.

Rekao je da je pogrešno što su propalestinski demonstranti mogli da pozivaju na smrt Jevreja i uništenje Izraela otvoreno poslednjih nedelja širom Nemačke i da je u usponu mržnja Jevreja od strane ekstremno desničarskih i levičarskih grupa.

„Želimo da živimo slobodno u Nemačkoj, u našoj zemlji“, rekao je Šuster.

Nemačka vlada jedna je od onih koje najviše podržavaju Izrael od napada 7. oktora i Šolc i druge vođe su se više puta zarekli da će štititi nemačku jevrejsku zajednicu.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar