Foto: Savo Prelević/Vijesti

Crnogorska Vlada je predložila plan spašavanja rada podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP) tako što bi on na pola godine smanjio proizvodnju i potrošnju struje, kako bi ga Elektroprivreda mogla snabdevati iz domaćih izvora po 45 evra za megavat (MWh).

Vlada je predložila da kompanija UMIPROM koja je vlasnik KAP-a obezbedi plaćeno odsustvo svim radnicima koji ne budu uključeni u proces proizvodnje. Ovaj zaključak Vlade biće poslat Unipromu koji na njega treba da da saglasnost, kao vlasnik KAP-a.

Ovakav način rada trajao bi šest meseci, a u tom periodu bi bile analizirane sve druge opcije, kao i praćenja cena struje na međunarodnom tržištu.

Kompanija Uniprom, koja je vlasnik podgoričkog Kombinata aluminijuma, naložila je pre dva dana da počne plansko gašenje proizvodnje nakon što nije postignut dogovor sa Elektroprivredom Crne Gore oko cene struje.

Radnici, međutim, odbijaju da učestvuju u gašenju proizvodnje, a za danas je zakazan skup zaposlenih. Oni pokušavaju da odlože gašenje kako bi dali još vremena za dogovor.

Vlasnik Uniproma je Veselin Pejović, blizak prethodnoj vlasti Demokratske partije socijalista. Upravljanje državnom EPCG preuzeli su nakon smene vlasti kadrovi vladajućeg Demokratskog fronta, a na čelu Odbora direktora je visoki funkcioner Milutin Đukanović.

Gašenje je najavljeno zbog visokih cena struje koje će važiti od 1. januara, kada Unipromu ističe ugovor sa EPCG.

Ukoliko bi KAP bio ugašen bez posla bi direktno ostalo 500 radnika, a kako procenjuju ekonomisti zbog smanjenja izvoza i privredne aktivnosti ukupnog lanca povezanog sa ovom fabrikom, bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore mogao bi imati pad za dva to tri odsto.

Kombinat aluminijuma izašao je iz stečaja još 30. avgusta, tako da je potpuno upravljanje fabrikom preuzeo „Uniprom“ Veselina Pejovića.

U KAP je 8. jula 2013. godine uveden stečaj zbog duga od 386 miliona evra. Uvođenje stečaja prouzrokovalo je otkaze za svih 1,2 hiljade zaposlenih, od čega je polovina tog broja angažovana tokom stečaja.

Neposredno nakon uvođenja stečaja i pre njega država je platila oko 130 miliona evra jer je Vlada 2009. dala garancije na kredite KAP-a koji su uzeti dok je kompanijom upravljala CEAC ruskog milijardera Olega Deripaske.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je u aprilu ove godine postupak zbog davanja ovih garancije zbog toga što nisu bili ispunjeni zakonski uslovi jer je kompanija imala negativnu vrednost kapitala. Tužilaštvo je tada saslušalo 14 bivših funkcionera i službenika zbog davanja ovih garancija.

Bonus video – Energetski stručnjak Kapor: Zašto se Beograd ne greje toplom vodom iz Obrenovca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar