Foto:EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Uvećava se broj država koji obustavlja upotrebu AstraZenekine vakcine protiv korone zbog zabrinutosti u vezi s krvnim ugrušcima.

PROČITAJTE JOŠ:

Italija, Danska, Austrija, Estonija, Letonija, Litvanija i Luksemburg suspendovale su vakcinaciju oksfordskom vakcinom iz serije od milion doza koja je poslata čak u 17 evropskih zemalja. Njima su se pridružile i Bugarska, Norveška, Island, Holandija, Irska i, od danas, i Nemačka i Francuska.

Italijanski severni region Pijemont saopštio je juče da će privremeno suspendovati vakcine kompanije AstraZeneka nakon što je učitelj iz grada Bjela umro nakon vakcinacije. Danas je Italija tu zabranu proširala na celu svoju teritoriju.

Do obustave na dve sedmice u Danskoj došlo je nakon izveštaja o ozbiljnim slučajevima krvnih ugrušaka koji su se pojavljivali kod ljudi vakcinisanih ovom vakcinom.

Danski zdravstveni stručnjaci naglašavaju da trenutno “nije utvrđeno da postoji veza između vakcine i krvnih ugrušaka”.

Upotreba AstraZeneka vakcine odložena je na Tajlandu i u Južnoj Africi.

Tajlandske vlasti su odložile današnji početak imunizacije preparatom kompanije AstraZeneka navodeći kao razlog zabrinutost zbog izveštaja da je ta vakcina izazivala stvaranje krvih ugrušaka kod nekih osoba vakcinisanih u Evropi.

Sa druge strane, u Južnoj Africi je upotreba ove vakcine odložena još u februaru, pošto je objavljena studija o ograničenoj efikasnosti vakcine proizvođača AstraZeneka na južnoafrički soj koronavirusa.

Vlasti Južne Koreje saopštile su početkom marta da istražuju smrt dve osobe koje su imale hronična oboljenja, nakon medijskih izveštaja da su preminule u roku od nekoliko dana od kada su primile vakcinu protiv kovid-19 Astrazeneke.

Nemačka

Nemačka je danas obustavila vakcinisanje vakcinom AstraZeneke. Vest o prekidu vakcinacije AstraZenekom je objavilo nemačko ministarstvo zdravstva, a prenosi dpa. Nemačka je još jedna zemlja u Evropi koja je obustavila upotrebu ove vakcine.

Odluka je doneta na osnovu preporuke instituta Paul Ehrlich u kojoj se navodi kako je potrebno sprovesti dodatne provere da li je AstraZenekina vakcina povezana sa pojavom krvnih ugrušaka. Na snazi je do daljeg.

Francuska

Kako javljaju francuski mediji, Francuska prekida vakcinisanje AstraZenekom na 24 sata i traži se novo mišljenje evropskog regulatora za lekove.

Francuski presednik Emanuel Makron kaže da Francuska iz predostrožnosti obustavlja upotrebu vakcine AstraZeneke, prenosi AP.

Makron je na konferenciji za novinare u ponedeljak rekao da su francuske vlasti odlučile da privremeno obustave vakcinaciju ovom vakcinom do utorak posle podne, kada će Evropska agencija za lekove izdati svoju preporuku o vakcini.

Irska

Irska je suspendovala juče upotrebu vakcine protiv korona virusa britansko-švedske kompanije Astrazeneka.

Vlasti Irske su donele tu odluku po preporuci Savetodavnog komiteta za imunizaciju, posle izveštaja da su vakcinisani u Norveškoj imali ozbiljne zdravstvene probleme zbog zgrušavanja krvi, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Odluka o obustavi upotrebe vakcine koju je Astrazeneka razvila s Univerzitetom Oksford doneta je iz predostrožnosti, rekao je irski ministar zdravlja Stiven Doneli.

U Irskoj do sada dato više od 110.000 doza te vakcine, a u Velikoj Britaniji više od 11 miliona doza.

Holandija

Holandija se pridružila sve dužoj listi zemalja koje su suspendovale upotrebu vakcine kompanije AstraZeneka nakon izveštaja o mogućnosti neočekivanih nus pojava nakon imunizacije.

Holandska administracija saopštila je da vakcina, iz predostrožnosti, neće biti u upotrebi najmanje do 29. marta.

Potez Holandije usledio je nakon slične odluke Irske na osnovu prijave Danske i Norveške o mogućim ozbiljnim neželjenim pojavama.

„Ne možemo dozvoliti nikakve sumnje u vakcinu. Moramo da budemo sigurni da je sve u redu i za sada moramo pauzirati imuizaciju“, rekao je holandski ministar zdravlja Ugo de Jong.

Tri radnika zdravstvenih službi u Norveškoj nedavno su primili vakcinu nakon čega su prebačeni u bolnicu zbog krvarenja, ugrušaka u krvi i smanjenog broja krvnih pločica ili trombocita.

Holandsko Ministarstvo zdravlja navodi da slični slučajevi nisu registrovani u toj zemlji, te da nema dokaza o direktnoj vezi između doza i izveštaja iz Danske i Norveške.

Smrtni slučaj u Austriji

Austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile vakcinaciju serijom vakcina protiv kovida-19 firme AstraZeneka, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije kod druge posle vakcinacije.

Državna kancelarija za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG) primila je dva izveštaja koja se povezuju s vakcinom iz iste AstraZenekine serije, a pacijenti su ga dobili u klinici u gradu Zvetlu u pokrajini Donjoj Austriji, navodi se u saopštenju.

Prema izveštaju, jedna 49-godišnjakinja je umrla od posledica teškog poremećaja koagulacije krvi, a kod 35-godišnjakinje se razvila plućna embolija, ali ona se oporavlja.

“Trenutno nema dokaza o uzročno-posledičnoj vezi pomenutih stanja s vakcinom i vakcinacijom“, navodi se u saopštenju BASG.

Seriju AstraZeneka vakcina zabranila i Italija

Italijanska agencija za lekove (AIFA) zabranila je u celoj zemlji upotrebu serije vakcine AstraZeneka protiv KOVID-19 zbog ozbiljnih neželjenih efekata nakon vakcinacije.

AIFA je saopštila da se zabrana odnosi na seriju ABV2856, dodajući da bi mogla razmotriti dodatne mere, ako budu bile potrebne, u koordinaciji s EMA-om, prenosi Anadolija.

Italijanska agencija naglasila je da trenutno nema dokazane veze između vakcinacije i nuspojava.

AIFA vrši sve potrebne provere i nabavlja potrebne dokumente, zajedno sa istražiteljima i nadležnim organima.

EMA pokrenula istragu

Istovremeno, Belgija najavljuje da za sada neće obustaviti primjenu AstraZeneka vakcine i da u toj zemlji nisu poznati slučajevi nekoga s krvnim ugrušcima nakon vakcinacije.

„Za sada znamo da je ovo vrlo sigurna vakcina. Nemamo argumente koji podržavaju bilo koje drugo gledište“, navodi Dirk Ramaekers, šef belgijske Radne grupe za vakcinaciju.

Evropska agencija za lekove (EMA) pokrenula je istragu povodom navoda o mogućoj vezi između vakicne AstraZeneka i zgrušavanja krvi kod osoba koje su je primile.

Belgijske zdravstvene vlasti navode da su u početku vakcinacije prijavljivani smrtni slučajevi u domovima za starije osobe nakon doza Fajzera, ali da su istraživanja pokazala da ti smrtni slučajevi nemaju veze s vakcinom.

AstraZeneka brani sigurnost vakcine

AstraZeneka, koja je proizvela vakcinu u saradnji s Univerzitetom Oksford (Velika Britanija) branila je sigurnost svog proizvoda.

“Sigurnost vakcine temeljno je proverena u kliničkim ispitivanjima tokom treće faze i podaci (…) potvrđuju da se vakcina uopšteno dobro podnosi”, rekao je portoparol grupacije za AFP.

I britanska vlada je ocenila vakcinu „sigurnom“ i „delotvornom“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare