Izrael vakcina vakcinacija
Vakcinacija u Izraelu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

SAD su odobrile početkom maja Fajzer-Biontek vakcinu protiv kovid-19 za decu stariju od 12 godina, saopštila je Američka uprava za hranu i lekove (FDA). Evropska agencija za lekove (EMA) takođe je dala zeleno svetlo za vakcinaciju dece i adolescenata između 12 i 16 godina istom vakcinom protiv koronavirusa. Izrael takođe vakciniše tinejdžere protiv korone, dok druge zemlje i dalje razmišljaju da li da se odluče na taj korak.

PROČITAJTE JOŠ:

Mnogi su se sigurno zapitali zašto baš Fajzerova vakcina, ali odgovor je jednostavan – jer su jedini završili studiju o delovanju vakcina kod dece.

Moderna je takođe, kako je saopšteno, testirala vakcinu kod dece uzrasta od 12 do 17 godina i pokazalo se da je zaštita od virusa visoka i da nema nuspojava, ali to još treba da potvrde i regulatorna tela.

Srbija

Doktorka Darija Kisić Tepavčević navela je da se u narednim nedeljama očekuje pokretanje procedure kako bi se vakcina proizvođača Fajzer odobrila za upotrebu kod dece od 12 do 16 godina.

vakcina; vakcinacija
Foto: EPA-EFE/Attila Balazs

Ona je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a otkrila je sledeće: „Uvek kada se radi istraživanje prvo se radi na toj grupi najzdravijih sugrađana od 18 do 65 godina i uvek u uputstvu proizvođača piše da na populaciji trudnica, dojilja nije rađeno takvo istraživanje. Ne piše da nije bezbedno, već da nije rađeno takvo istraživanje. I sada kada se pokazala bezbedna i efikasna na toj prvobitnoj uzrasnoj grupi, sada se sve više smanjuje uzrasna kategorija, radi se sve više istraživanja i vakcina se pokazala bezbedna i efikasna i u mlađim uzrasnim grupama, tako da će nas to sigurno čekati i kod nas u narednom periodu“.

Amerika

„Reč je o važnom koraku u borbi protiv pandemije… Omogućava da se mlađa populacija zaštiti od kovid-19“, rekla je Dženet Vudkok, vršilac dužnosti šefa FDA.

Savetnik Bele kuće, imunolog Entoni Fauči, krajem februara je najavio da će i deca u SAD mlađa od 12 biti najverovatnije vakcinisana protiv korona virusa početkom 2022. godine.

To je prva vakcina protiv Kovida-19 odoborena u SAD za ovu starosnu grupu, što se vidi kao značajan korak da se deca bezbedno vrate u škole. Predsednik Džo Bajden pozvao je američke države da vakcine odmah učine dostupnim mlađim adolescentima.

Većina dece sa Kovidom 19 razvije samo blage simptome ili uopšte nema simptome. Međutim, deca nisu bez rizika da razviju ozbiljne oblike bolesti, i mogu da prenose virus. Primećeno je da se virus širio na omladinskim sportskim događajima i drugim mestima aktivnosti mlade populacije.

Skoplje Fajzer vakcina Makedonija
Skoplje Fajzer vakcina Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Doktor Vilijam Gruber, Fajzerov glavni naučnik za vakcine, izjavio je da će hitna dozvola pomoći Sjedinjenim Državama da postignu novi stepen imuniteta i zaštiti starosnu grupu koja nije potpuno pošteđena težih oblika bolesti, prenosi Glas Amerike.

Farmaceutske kompanije su u martu saopštile da su utvrdile da vakcina kod dece proizvodi snažan odgovor i razvoj antitela, te da se u kliničkim ispitivanjima pokazala bezbednom i efikasnom kod dece uzrasta 12 do 15 godina.

Vakcine su ključne da se okonča pandemija. Međutim, mnoge zdravstvene zvaničnike brine da će oklevanje da se vakcinišu kod nekih odraslih biti još više izraženo kada se radi o vakcinisanju njihove dece.

Roditelji će, možda, dovoditi u pitanje da li su rizici veći od koristi, imajući u vidu da se ne zna dugoročni uticaj vakcina na dečije zdravlje, kao i ako se pogledaju podaci koliko je malo dece bilo teže pogođeno Kovidom-19.

Kanada je od maja odoborila vakcinaciju dece starosti od 12 do 15 godina Fajzer vakcinom, a Čile je o uradio krajem maja za decu starosti od 12 do 16 godina.

Izrael

Izrael takođe sprovodi vakcinaciju mladih i dece, pa se može reći da spada u države koje su među prvima započele proces vakcinacije ovog dela populacije. Tinejdžeri starosti od 16 do 18 godina su vakcinisani od januara, a za one od 12 do 15 godina, odliuka je doneta u maju, prenosi Rojters.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Ova država je doborila upotrebu Fajzer vakcinu za decu starosti od 12 do 15 godina. Dubai je rekao da će tu vakcinu nuditi od 1. juna.

Evropa

EK podržava vakcinisanje dece jer je vrlo verovatno da će korona virus postati endemski virus sličan gripu.

„Stalno prisustvo virusa može učiniti vakcinaciju dece poželjnom, jer cirkulacija virusa može postati opasnost za pojavu i širenje različitih sojeva“, rekao je zvaničnik.

Iako su deca u mnogo manjem riziku od težih oblika bolesti, zvaničnik je rekao da bi vakcinacija dece direktno doprinela obuzdavanju prenošenja virusa bez ometanja obrazovanja i društvenog života.

Odluka o vakcinaciji dece nije politička, nego naučna odluka zasnovana na dokazima, izjavio je zvaničnik Evropske komisije za briselski portal Euraktiv.

U Hrvatskoj je odobrena upotreba vakcine protiv korona virusa Fajzer/Bajontek za decu starosti od 12 do 15 godina, saopštila je epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Tatjana Nemet Blažić.

Podsetivši da je do sada vakcinacija bila dozvoljena samo za starije od 16 godina, ona je pozvala lekare da o tome obaveste pacijente, pogotovo decu sa hroničnim bolestima.

Nemet Blažić je za hrvatsku N1 Televiziju je rekla da bi se, ako se nastavi trenutna dinamika, do početka jula mogao dostići cilj od 55 odsto vakcinisanog odraslog stanovništva, a možda i prestići.

Italija, evropska zemlja koja je posle Velike Britanije najviše pogodjena pandemijom korona virusa, omogućila je vakcinaciju svih starijih od 12 godina.

Italijanska agencija za lekove dala je „zeleno svetlo“ za vakcinaciju tinejdžera od 12 do 15 godina.

Medjutim, svaki italijanski region prilagodjava nacionalne smernice sa napretkom svog plana vakcinacije i nivoom ponude vakcina.

„Ovo je divan dan“, istakao je posebno gradonačelnik Napulja Luidji de Magistris i ocenio da je „to odličan znak za obuzdavanje zdravstvene pandemije i nastavak svih vidova aktivnosti što je brže moguće“.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca je na društvenim mrežama ocenio da se sada može ubrzati kampanja vakcinacije.

Nemačka takođe želi da se pozabavi vakcinacijom dece. Odluka je doneta na sastanku Angele Merkel sa premijerkama i premijerima saveznih pokrajina krajem maja.

Merkel je naglasila da je to važno, s obzirom da se „borimo protiv konstantno novih mutacija, koje na početku godine nismo mogli predvideti“.

Posebna tema sastanka bio je plan saveznog ministra zdravlja, Jensa Špana (CDU), da se bez odlaganja do kraja avgusta vakcinišu deca i mladi. Vakcinacija adolescenata starijih od 16 godina je već moguća, prenosi DW.

Nemci će krenuti sa vakcinaciom dece od 7. juna, a Poljska će istog dana krenuti sa vakcinacijom grupe dece od 12 do 15 godina starosti.

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je da od 15. juna može početi vakcinacija protiv virusa korona dece starosti od 12 do 18 godina. Tinejdžeri starosti od 16 do 18 godina dobiće svoje doze u junu, dok će deca od 12 do 15 godina dobili svoje doze na početku školske godine, prenosi Indian ekspres.

Saopštenje je objavljeno samo tri dana pošto je počela vakcinacija osamnaestogodišnjaka.

Više od 40 odsto stanovništva Francuske je primilo bar jednu dozu vakcine, navodi AP.

Broj zaraženih i umrlih od kovid-19 u Francuskoj je naglo smanjen proteklih nedelja, zbog čega je Makron izrazio “razuman optimizam”.

Litvanija bi mogla da krene sa vakcinacijom dece od 12. juna, a Estonija od jeseni. Rumunija je najavila vakcinaciju dece od 1. juna, prenosi RSE, a Austrija je poručila da joj cilj da vakciniše oko 340.000 dece starosti od 12 do 15 godina, do kraja avgusta, prenosi Rojters.

Mađarska je sa vaknacijom tinejdžara započela od sredine maja.

Britanija i Švajcarska su odobrile Fajzer za vakcinaciju dece, dok Norveška razmišla o tome za decu koja imaju rizik da se ozbiljno razbole.

Azija

Singapur počinje program za vakcinaciju dece starosti od 12 do 18 godina od 1. juna. Japan je krajem maja odobrio upotrebu Fajzera za vakcinaciju dece od 12 godina. Filipini su isto uradili kao Japan, samo dva dana ranije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram