vakcine protiv korone
Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Više francuskih i nemačkih influensera dobilo je ponudu da za dobar novac govore protiv Fajzerove vakcine. Leo Graset, francuski naučni bloger sa gotovo 1,2 miliona pretplatnika na Jutjubu objavio je na Tviteru da je primio ponudu da ocrni Fajzer.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kolosalni budžet, klijent želi ostati anoniman, a ja bih morao da sakrijem sponzorstvo”, objavio je Graset. Kad je išao da proveri o čemu se radi, ostao je zbunjen.

„Neverovatno. Adresa londonske agencije koja me kontaktirala lažna je. Tamo ih nikad nije bilo, to je centar za lasersku hirurgiju. Svi zaposleni imaju čudne LinkedIn profile”, preneo je Graset. Kad je ponovo išao na LinkedIn, profili su nestali. Zapamtio je da su svi radili u Rusiji, prenosi AFP.

Mejlove su primili Sami Ouladito, francuski komičar sa gotovo 400.000 pretplatnika, kao i Et Ca Se Dit Medecin (I oni sebe nazivaju lekarima), specijalizant sa 84.000 sledbenika na Instagramu. Oglasio se i francuski ministar zdravstva Olivier Veran, ističući da je to opasno i neodgovorno, i neće uspeti.

Francuzi su uglavnom za vakcinaciju i mislim da nikakav pokušaj da se odvrate od vakcine neće uspeti, rekao je Veran.

Mejlove je poslala londonska agencija Fatze (Fazze). Le Monde piše da Faze nikada nije bio registrovan u Velikoj Britaniji, ali moguće je da je registrovan na Devičanskim otocima. Prema LinkedIn profilu predsednika uprave Fazea, u međuvremenu izbrisanom, agencija deluje iz Moskve, piše Le Monde.

Agencija je navodno ponudila 2.000 evra influenserima kako bi proširili informaciju da je vakcina kompanije Fajzer/Biontek prouzrokovala više smrtnih slučajeva od bilo koje druge vakcine.

Ponudu je dobio i nemački Jutjuber i autor podkasta Mirko Drotsčman, piše Špigel. Drotsčman je na Tviteru objavio snimak mejla sa ponudom da učestvuje u „informativnoj kampanji“ u kojoj je trebao objaviti podatke o smrtnim slučajevima od vakcinacije.

Gardijan piše da se agencija Fatze (Fazze) predstavljala kao marketinška platforma za influensere, povezujući blogere s oglašivačima. Tvrdili su da su smešteni na adresi u Londonu, ali tamo nisu registrovani.

Juče im je nestala veb stranica, a ona na Instagramu je zaključana. Agencija je prošle nedelje kontaktirala više francuskih naučnik i medicinskih jutjubera tražeći od njih, na lošem engleskom, da objasne da je broj smrtnih slučajeva od vakcinnacije Fajzerom tri puta veći od AstraZeneke, piše Gardijan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar