Foto:Tanjug/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Osnivač kompanije "Fokskon", koja je glavni snabdevač tehnološkog giganta "Ejpl", tajvanski milijarder Teri Gou, planira da na Tajvan uveze pet miliona doza vakcina protiv koronavirusa koje je napravila kompanija Fajzer/Bajontek.

Pročitajte još:

Ne tako davno Tajvan je dnevno imao desetak zaraženih, a sada beleži daleko veće brojke, zaraženo je blizu 8.000 ljudi, a umrlo 99.

Dosad je vakcinisan samo jedan odsto građana od 23 miliona, koliko ih živi na Tajvanu.

Tajvan je naručio 30 miliona doza AstraZeneke, Moderne i još dve domaće firme.

Milijarder Gou je rekao da njegova fondacija Džonglin planira da se prijavi za kupovinu pet miliona doza vakcina Bajontek koje su napravljene i pravljene u Nemačkoj, dostave Tajvanu.

Doze bi se avionom prebacile iz Nemačke u Tajvan, bez posrednika, direktno.

„Ovaj plan zahteva proces“, izjavio je Gou.

Šangajska farmaceutska grupa Fosun ima ugovor sa Bajontekom da prodaje vakcine u široj oblasti Kine, uključujući i Tajvan, ali vlada Tajvana kaže da ima dogovor samo sa Bajontekom i da ne veruje kineskim vakcinama.

Van šire oblasti Kine, Bajnotek je partner sa Fajzerom.

Kina navodi da je Tajvan pošao protiv komercijalnih principa u pokušaju da zaobiđe Fosun i da se direktno obrati Bajonteku.

Fajzer i Biontek vakcine
Fajzer i Biontek vakcine Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Gou je rekao da neće uzimati vakcine koje su proizvedene u Kini i rekao da „moli da se nemačke Bajontek doze ne dovode u vezu sa kineskim“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare