Skoplje. Foto: Shutterstock/Bobica10

Kompanija Fajzer isporučila je Severnoj Makedoniji prvi kontingent od 10.530 doza antikovid vakcina, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče ranije je najavio da u aprilu od „Fajzera“ treba da dođe ukupno 20.000 vakcina i da će drugi kontingent stići 26. aprila.

Kompanija Fajzer isporučila je Severnoj Makedoniji prvi kontingent od 10.530 doza antikovid vakcina, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Kako se navodi, tih 10.530 doza vakcina „Fajzer“, koje su stigle popodne, od srede će biti raspodeljene po vakcinalnim punktovima u državi u skladu sa Nacionalnom strategijom za imunizaciju.

Severna Makedonija je u direktnom dogovoru sa „Fajzerom“, kako je rekao Filipče, ugovorila nabavku ukupno 800.000 doza vakcina protiv kovida 19.

Vakcinacija u Makedoniji je počela 16. februara imunizacijom zdravstvenih radnika donacijom 8.000 Fajzer vakcina iz Srbije i nastavljena sa kupljenih 6.000 ruskih vakcina Sputnjik.

Oko 10.000 makedonskih građana je, prema proceni, iskoristilo mogućnost da se istim tipom vakciniše u Srbiji. Prema odluci zdravstvenih vlasti, vakcinacija AstraZenekom je zaustavljena za mlađe od 60 godina, ali će svi koji su primili tu vakcinu u Srbiji moći da se revakcinišu u Severnoj Makedoniji.

Masovna imunizacija u Severnoj Makedoniji  počela je 5. aprila, a u prvoj fazi vakcinisani su građani iz takozvane kritične infrastrukture, zaposleni u policiji, vojsci, vatrogasci, prosvetni radnici i novinari.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar