Foto:Robert Anic/PIXSELL

Posle niza razornih zemljotresa u centralnoj Hrvatskoj, u okolini Petrinje koja je među najgore pogođenim oblastima, pojavile su se ogromne rupe. Danas ih je na tom području 88.

Pročitajte još:

Bruna Tomljenovića s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta reporterka N1 zatekla je u selu Mečenčani, udaljenom oko 25 kilometara od Petrinje, a poznatom kao jednom od mesta u kojima se nakon potresa otvaraju velike rupe u tlu.

Tomljenović je rekao da su sa istraživanjima tla u tom području počeli još pre tri sedmice kako bi precizno utvrdili gde se u podzemlju nalaze šupljine i pukotine u podlozi od krša, koja je ovde prekrivena aluvijalnim nanosom reke Sunje, debljine između pet i 15 metara.

“Materijal se podzemnom erozijom proceđuje i odlazi u podzemlje. Kada se dosegne taj nivo da svod koji je na površini bude dovoljno tanak da se zbog potresne trešnje slomi, dolazi do naglog urušavanja”, objasnio je i dalje opisao kako stoje stvari u Mečenčanima: “Trenutno su naša geofizička istraživanja koncentrisana na područje školskog igrališta kod kojega smo već na početku uočili da je na terenu drugačije geološke građe i da je sigurniji od okolnog u selu. Predložili smo da, ako se želi napraviti kontejnersko naselje, da ga naprave u tom području.”

Nabrojao je da je sledeći korak ispitati stanje s glavnim saobraćajnicama u tom kraju, analizirati sigurnost pojedinih delova svakog puta, a zatim početi s geofizičkim ispitivanjima vodocrpilišta iz kojega magistralni vodovod ide prema Hrvatskoj Kostajnici i Hrvatskoj Dubici: “Potom preostaje samo selo i doslovno kuća po kuća da vidimo kakve je stanje.”

“Trenutno je ugroženo četiri do pet kuća, gde su se vrtače pojavile već nakon glavnog zemljotresa. Neke se proširuju, ali, ‘ajde, recimo da je sreća da u većini tih kuća stanovnici više ne žive”, rekao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram