Kiril Petkov
Kiril Petkov Foto:Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Bugarski parlament je izabrao lidera Narodne partije Kirila Petkova za novog premijera Bugarske.

PROČITAJTE JOŠ:

Petkov je dobio podršku od 134 poslanika iz partija „Nastavljamo promene“, BSP-a, „Postoji takav narod“ i „Demokratske Bugarske“.

Narodna skupština je danas održala vanrednu sednicu na kojoj je usvojena nova vlada zemlje.

Suosnivač partije „Nastavljamo promene“ dobio je u subotu mandat za formiranje vlade od bugarskog predsednika Rumena Radeva.

„Danas je važan dan za nastavak promena. Promena razmišljanja i promena menadženta. Naš prvi zadatak je da shvatimo da ako želimo bolju budućnost Bugarske da moramo da radimo zajedno. Zajedno sa četiri koaliciona partnera, mi smo napravili sporazum na 120 stranica, 18 poglavlja o politikama koje će biti potrebne za promene“, rekao je Petkov u govoru sa skupštinske govornice pre glasanja o njegovoj nominaciji, prenosi Nova.bg.

Kiril Petkov
Kiril Petkov Foto:EPA-EFE/VASSIL DONEV

Takođe je obećao da će biti „premijer svih Bugara“.

„Neće biti razlike jer u svakoj opštini ima Bugara koji se nadaju boljem načinu života. Biću prvi među jednakima. Samo kao tim moćićemo da ostvarimo sve ove ciljeve“, rekao je Petkov.

Ukazao je i na ulogu opoziciji.

„Pozivam vas – pratite svaki naš korak! Pazite na svaku našu grešku. Ono čime upravljamo nije naš novac – već novac bugarskih građana. Računam na vas da ćete biti kontruktivni i kritični prema našim postupcima“, apelovao je on.

Petkov je pozvao na ustavne promene.

„Zaboravimo naše lične, političke i druge ciljeve. Imamo nacionalne interese za koje smo svi odgovorni. Hajde da Bugarskoj jednom zauvek damo istinsku i poštenu vladu, uz promenu ustava“, rekao je on.

Na kraju je Petkov pozvao koalicione partnere i opoziciju da podrže predloženu vladu.

„Verujem da će za četiri godine Bugarska biti sasvim drugo mesto“, zaključio je.

Kiril Petkov Foto:REUTERS/Stoyan Nenov

Ko je Kiril Petkov?

Kiril Petkov je bio ministar privrede u prvoj vladi Stefana Janeva od maja 2021. godine do septembra 2021. gdine. Imenovao ga je predsednik Rumen Radev. Diplomirao je finansije na Univerzitetu Britanske Kolumbije u Vankuveru.

Magistrirao je poslovnu administraciju na Univerzitetu Harvard gde predaje ekonomski razvoj i konkurentnu mikroekonomiju. Jedan je od osnivača Centra za ekonomske strategije i konkurentnost, koji organizuje takozvane Harvard kurseve.

Petkov je preduzetnik koji razvija projekte u oblasti inovacija visoke dodatne vrednosti i uspešno posluje u razvoju probiotika i biotehnologije. Osnovao je 2018. godine Centar za primenjena istraživanja i inovacije u prirodnim naukama na Biološkom fakultetu na Univerzitetu u Sofiji. Kiril Petkov je oženjen i ima tri ćerke.

BONUS VIDEO: Zajedničko bojevo gađanje sa Bugarskom armijom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar