Kiril Petkov Foto: REUTERS/Stoyan Nenov

Politički amater Kiril Petkov uspeo je da za samo dva meseca formira partiju koja je na trećim parlamentarnim izborima u Bugarskoj pobedila doskorašnjeg premijera Bojka Borisova i njegove Građane za evropski razvoj Bugarske (GERB). Petkov sada ima šansu da konačno formira stabilnu, umesto prelazne vlade čiji je član, i tako Bugarsku izvuče iz parlamentarne krize.

Stranka Nastavljamo sa promenama (PP), čiji je lider Petkov osvojila je 26, 3 odsto glasova građana, dok je GERB Bojka Borisova na drugom mestu sa 23, 1 odsto. Obe partije prešle su cenzus i na papiru mogu formirati vladu. Ipak, Borisov je to već pokušao, ali bezuspešno.

Njegovi koalicioni partneri nakon izbora u aprilu nisu prešli cenzus. Sreće sa pronalaskom novih nije imao, te je bio primoran da vrati mandat predsedniku Rumenu Radevu. Drugu priliku nakon izbora u julu dobio je pevač i voditelj Slavi Trifonov, čija je stranka Ima taj narod ostvarila pobedu. Ispostavilo se da je i Trifonov doživeo Pirovu pobedu, koja ga nije dovela na čelo bugarske vlade.

POGLEDAJTE JOŠ:

Šansu da bude sledeći premijer ima Kiril Petkov. Da li će u tome uspeti, ili će, pak, postati treći gubitnik u nizu?

Samouvereni Petkov nakon proglašenja pobede izjavio je da građani Bugarske ne treba da brinu – vlada stiže i biće više nego stabilna.

On je izbacio iz agende mogućnost saradnje sa Borisovim GERB-om, te je ta koalicija, koja bi činila većinu. Pored GERB-a, Petkov ne želi da sarađuje sa trećeplasiranim Pokretom za prava i slobode (DPS), koji je osvojio 11,6 odsto.

Zasad je najizglednija saradnja stranke PP, koju predvodi Petkov sa četvrtoplasiranom Socijalističkom partijom Bugarske (BSP), koja je ima 10,9 odsto glasova, partijom Ima takav narod (ITN) na čijem je čelu Trifonov i Demokratskom Bugarskom, koja je osvojila 6,5 odsto glasova. Ovaj savez činio bi većinu u bugarskom parlamentu, koji broji 240 poslanika.

Kiril Petkov Foto:Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Pored toga, ove stranke veže i odlučna borba protiv korupcije koja je u Bugarskoj duboko ukorenjena, ali i Bojska Borisova koji se smatra odgovornim za krizu u kojoj se zemlja nalazi.

Druga, manje verovatna opcija, je da vladajuću većinu oformi Borisov, koji bi u tom slučaju imao problema sa pronalaskom koalicionih partnera.

Naizvesniji, a i za građane najbolji scenario, jeste antikorupcionaška vlada na čijem čelu bi bio Kiril Petkov, koji je zajedno sa Asenom Vasilevim formirao stranu Nastavljamo sa promenama. Dvojac koji je nazvan „momci sa Harvarda“ pokupio je simpatije građana najsiromašnije članice Evropske unije, koji veruju da će njihova zemlja prebroditi krize izazvane korupcijom i koronavirusom.

Bojko Borisov Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Radevu se smeši drugi mandat

Pored parlamentarnih, Bugari su juče glasali i na predsedničkim izborima. Ubedljivi rezultat ostvario je aktuelni predsednik Rumen Radev, koji je osvojio 50,1 odsto glasova. U drugi krug odlazi i Anastas Gerdžikov sa osvojenih 23,8 odsto glasova. Gerdžikov će izaći da crtu Radevu, ali se promene u vrhu vlasti ne očekuju. Sa preko 50 odsto podrške građana, Radev će gotovo izvesno dobiti drugi petogodišnji mandat.

BONUS VIDEO Zajedničko bojevo gađanje sa Bugarskom armijom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar