Kiril Petkov i Bojko Borisov
Kiril Petkov i Bojko Borisov Foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Kiril Petkov uspeo je da za samo dva meseca oformi partiju koja će na parlamentarnim izborima odneti pobedu nad Bojkom Borisovim, koji se politikom bavi od 2004. godine. Stranka "Nastavljamo promene" (PP) sa 26,3 odsto glasova građana pobedila je GERB Bojka Borisova i tako održala lekciju celom Balkanu - kako srušiti velikog vođu za dva meseca.

POGLEDAJTE JOŠ:

Izborna noć u Bugarskoj protekla je prilično burno, obzirom na veći broj neregularnosti koje su zabeležene, ali i žestoku borbu koju su vodile PP i GERB za prvo mesto.

Iako se zvanični rezultati očekuju tek za nekoliko dana, ankete koje su sproveli „Alpha Research“ i „Gallup International“ pokazuju jasnu prednost stranke Kirila Petkova u odnosu na kozervativce Bojka Borisova.

Na trećem mestu nalazi se Pokret za prava i slobode (DPS) sa 11,6 odsto glasova, dok je Bugarska socijalistička partija (BSP) ušla u parlament sa 10,9 odsto glasova građana, što je najgori rezultat koji je partija ostvarila od osnivanja. Jedno od većih iznenađenja je i krah stranke „Ima takav narod“, koju predvodi pevač i voditelj Slavi Trifonov. Iako je na prethodnim izborima ostvario tesnu pobedu, Trifonov nije uspeo da formira vladu, a sada je njegova stranka osvojila samo 9,6 odsto glasova.

U parlament koji broji 240 mesta ulaze i liberalna koalicija Demokratska Bugarska, sa 6,7 odsto i nacionalistička stranka Preporod, koja ima 4,8 odsto.

Momci sa Harvarda srušili nedodirljivog Borisova

Stranka „Nastavljamo promene“ (PP) osnovana je pre samo dva meseca od strane dvojice diplomaca sa Harvarda – Kirila Petkova i Asena Vasileva.

Uprkos ograničenom političkom iskustvu, PP je brzo dobila podršku građana Bugarske, ogorčenih zbog krize koja predugo traje i postupaka Borisova koji nisu doveli do poboljšanja situacije u najsiromašnijoj zemlji Evropske unije. Zbog odlučnih akcija protiv korupcije i obećanja da će doneti transparentnost, nultu toleranciju na korupciju i reforme u ključnim sektorima, Petkov sada uživa ogromno poverenje stanovnika Bugarske.

„Mi ćemo biti politička snaga broj jedan. Imaćemo većinu od 121 poslanika u parlamentu, a Bugarska će imati redovnu koalicionu vladu“, obećao je Petkov nakon objavljivanja prvih rezultata.

Kiril Petkov Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Petkov je u aprilu izabran za ministra ekonomije u privremenoj vladi Bugarske, nakon što Borisov nije uspeo da formira vlast. Ova odluka predsednika Radeva ispostaviće se kao najbolja za Petkova, a najgora za Borisova. Tokom mandata uspostavio je snažnu i mnogobrojnu bazu obožavaoca, koji su ga na izborima nagradili za iskrenost i poštenje.

Kao osoba koja uživa u medijskom eksponiranju, Petkov je očarao glasače šarmantnom pojavom i obećanjima koja ulivaju nadu.

On je čovek koji je otkrio proneveru novca u Bugarskoj razvojnoj banci i tako raspršio nade Borisova da će njegov režim nastaviti sa putošenjem države.

Kiril Petkov Foto:EPA-EFE/VASSIL DONEV

Bugarska razvojna banka, državna finansijska insitutcija koja daje kredite malim i srednjim preduzećima, izdvojila je blizu 500 miliona evra za samo osam kompanija.

Iako su takve isplate već bile razotkrivene novinskim istragama, to je bio prvi put da je jedan vladin zvaničnik izrazio zabrinutost.

Radevu se smeši drugi mandat

Pored vanrednih parlamentarnih, Bugari su glasali i na predsedničkim izborima. Aktuelni lider Rumen Radev osvojio je 50,1 odsto glasova i time kao predvodnik otišao u drugi krug. Anastas Gerdžikov sa osvojenih 23,8 odsto glasova izaći će na crtu Radevu u drugom krugu izbora, od kojih se ne očekuje promena u vrhu države.

„Pokazli smo Bugarima dve stvari – ne plašimo se i znamo kako to da pobedimo. Samo nam treba više vremena“, rekao je Petkov u interjvuu za Politiko.

I zaista, trebalo je vremena – ukupno dva meseca da Petkov i njegov glavni saradnik Asen Vasilev ostvare podvig na izborima.

Kiril Petkov Foto: REUTERS/Stoyan Nenov

Lekcije Kirila Petkova primenjive su na području čitavog Balkana, ali i šire. Borba protiv autoritarnih vođa zahteva novo lice, odlučnost, poštenje, čvrsto ukorenjene stavove i borbu protiv najvećeg zla koje preti da proguta mnoge zemlje – korupcije onih koji misle da su nesalomivi.

Borisov bez šansi, politička penzija na vidiku

Doskorašnji premijer Bugarske Bojko Borisov treće parlamentarne izborne završio je na drugom mestu. Iako je razlika podrške koju su dobile PP i GERB minimalna i iznosi samo 3,2 odsto, šanse Bojka da formira novu vladu gotovo da ne postoje, jer su ovogodišnje istrage korupcije u vreme njegovog mandata dovele do toga da ostale stranke isključuju mogućnost postizborne koalicije sa njegovim GERB-om.

Bojko Borisov Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Besni zbog korupcije koja je preplavila zemlju i dodatno uticala na već niske budžete, građani su rešili da kazne Borisova i ovog puta osiguraju da se on ne vrati na vlast.

BONUS VIDEO Zajedničko bojevo gađanje sa Bugarskom armijom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare