Kiril Petkov Foto:Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

U Bugarskoj se ove nedelje održavaju treći opšti izbori za godinu dana, a jedan preduzetnik (41) koji je školovan na Harvardu pojavljuje se kao jedan od vodećih kandidata za izlazak iz političkog ćorsokaka u zemlji, prenosi Politiko.

PROČITAJTE JOŠ:

Sofiju potresa kriza vladavine prava od leta 2020. godine, kada su hiljade demonstranta izašle na ulice zahtevaju da premijer Bojko Borisov podnese ostavku. Dok su aprilski izbori uklonili Borisa sa vlasti, zemlja nije uspela da izgradi koaliciju koja bi popunila vakum koji je ostavio bivši telohranitelj i vatrogasac koji je više od decenije dominirao politikom ove balkanske nacije.

Drugo glasanje u julu nije punudilo put do nove vlade. Međutim, sada na scenu stupa Kiril Petkov. Osnivač je ProViotic kompanije koja proizvodi veganske probiotike. On je uspostavio svoju bazu obažavalaca kao borac protiv korupcije tokom svog mandata kao privremeni minsitar ekonomije. Petkov je takođe službio tokom prve prelazne vlade u zemlji – koju je imenovao predsednik Rumen Radev, koji takođe ima velike šanse za novi mandat u nedelju jer uživa visok rejting.

Petkovo političko krštenje nakon preuzimanja vlasti u maju ukljuivalo je eksplozivno pojavljivanje u medijima u kojima je detaljno opisaovao navodnu zloupotrebu vladinih sredstava. On je otkrio da je Bugarska razvojna banka, državna finansijska insitutcija koja daje kredite malim i srednjim preduzećim, izdvojila blizu 500 miliona evra za samo osam kompanija. Iako su takve isplate već bile razotkrivene novinskim istragama, to je bio prvi put da je jedan vladin zvaničnik izrazio zabrinutost, a Petkov je ovu „velikodušnost“ ocenio kao nečuvenu, prenosi Politiko.

Kiril Petkov Foto:Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Usledilo je više otkrića tokom njegovog četvoromesečnog perioda na vlasti, što je Petkova učnilo jednom od najpopularnijih lica na vlasti, zajedno sa privremenim ministrom finansija Asenom Vasilevim, još jednim ekonomistom sa Harvarda. Oni su u septembru najavili pokretanje svoje stranke „Nastavak promena“ i požurili su da pokrenu kampanju.

„Pokazli smo Bugarima dve stvari: ne plašimo se i znamo kako to da uradimo. Samo nam treba više vremena“, rekao je Petkov u interjvuu za Politiko.

„To je skoro kao odlazak u prodavnicu i pre kupovine artikla, možete dobiti besplatan uzorak. Ponudli smo besplatan uzorak bugarskim glasačima pre četiri meseca“, dodao je on.

Kiril Petkov FotoREUTERS/Stoyan Nenov

U stilu rok zvezda, ovaj dvojac je svoju kampanju započeo u oktobru turnejom po više od 10 bugarskih gradova. Nedavne ankete sugerišu da bi ova partija mogla da odigra ključnu ulogu u koalicionom pregovorima.

Partija Bojka Borisova, GERB, ima 24 odsto podrške, dok Petkova partije ide oko 16 odsto, pa se sa socijalistima bori oko drugog mesta, navode ankete. Drugi akteri u pregovorima će verovatno biti antikorupcijska stranka Demokratska Bugarska i Postoji takav narod, koju predvodi komičar i pevač Slavi Trifonov.

Ko je Kiril Petkov?

Petkova popularnost je iznenadila mnoge. Bio je malo poznat javnosti dok nije preuzeo funkciju ministra. Njegova surpuga, Linda Mekenzi, Kanađanka koja drži pekaru u centru Sofije, bila je poznatija od njega – njeni dezerti bez glutena su postali popularni nakon poslednjeg pojavljivanja u rijaliti emisiji „Master kuvar“, prošle godine.

Petkov je magistrirao poslovnu administraciju na Univerzitetu Harvard, gde je diplomirao među 10 najboljih u svojoj klasi. Od tada je radio u raznim oblastima – od nekretnina i prehrambene industrije do preduzetništa i akademske zajednice. Posle studiranja i rada u inostranstu, Petkov se vratio u Bugarsku 2007. godine. Jedan je od osnivača Centra za ekonomsku strategiju i konkurentnost, povezanog sa Harvarskom poslovnom školom i Univerzitetom u Sofiji.

Kiril Petkov Foto:EPA-EFE/VASSIL DONEV

Uprkos brzom usponu do slave, Petkov je bio uključen u brojne građanske i ekološke inicijative.

Petkov i njegov otac su 2018. godine učestvovali u potrazi za bugarskim penjačem Bojanom Petrovom koji je nestao u Nepalu. Pre nego što je ušao u vladu, Petkov se nije stideo da izrazi javno nezadovoljstvo u vezi sa upravom zemlje. Bio je redovan na antikorupcijskim skupovima prošle godine na kojima su tražili ostavke Borisova i generalnog tužioca Ivana Geševa.

„Pokušao sam da budem aktivan član bugarskog društva, ali sam shvatio da ono što možete da uradite iznutra ne može da se uporedi sa bilo kakvim protestima spolja“, rekao je Petkov.

On je uspeo da privuče oko 40 odsto birača partije pevača Trifonova, koji su bili razočarani jer šoumen nije uspeo da formira vladu. Stranka Petkova je uspela da privuče oko 17 do 20 odsto pristalice Demokratske Bugarske i više od polovine glasača male stranke pod nazivom „Ustani! Dolazimo“.

Kiril Petkov Foto:REUTERS/Stoyan Nenov

Postizanje „levičarskih ciljava uz desničarske mere“, postao je slogan njihove predizborne kompanje.

„Postoje dve strane medalje. Ne možete se fokusirati na obrazovanje i zdravstvenu zaštitu bez povećavanja poreza osim ako se ne pozabavite korupcijom“, rekao je Petkov.

Neki posmatrači su oprezni i misle da bi novi politički igrač mogao da ponovo brzi uspon i pad kao partija Slavija Trifonova.

Za razliku od Trifonova koji se „srušio i izgore u julu pokušavajući da diktira uslove koalicije“, Petkov ističe svoje akreditive kao graditelja koalicije i pregovara sa drugim partijama da potpišu sprorazum o principima vlasti.

„Mi nismo partija vođena egom“, rekao je Petkov.

„Shvatamo da će to biti koaliciona vlada. Naš cilj je da dobijemo skupštinsku većinu 121 mesto. To znači da moramo da napravimo najpametniju moguću strukturu koja će to omogućiti“, rekao je on.

Balkanski Džastin Trudo

Petkov ne zazire od medijske pažnje, kao što to čini Trifonov, a njegovo živahno držanje i otvorenost doneli su mu brojne obožavaoce. Na političkoj sceni kojom dominiraju nepotizam i paronažne mreže, Petkov je izgradio reputaciju mladog, modernog i obrazovanog lidera. U suštini, on se ističe.

Kiril Petkov Foto:REUTERS/Stoyan Nenov

Petkov je stidljiv kada je reč o tome da bi mogao da bude sledeći kandidat za premijera, samo naglašavajući da mu je prioritet izgradnja koalicije.

„Želim da budem siguran da smo postigli dogovor o principima upravljanja i da smo u potpunosti usklađeni“, rekao je on. „Ako moramo da izaberemo nekokn drugog za premijera, uradili bismo to, ako to služi konačnoj svrsi“, dodao je on.

Trnovit put napred

Brz početak političke karijere Kirila Petkova razbesneo je mnoge njegove protivnike. Tokom leta, kampanja dezinformacija je tvrdila da je njegoa diploma na Harvardu lažna i promirali su ga da javno pokaže svoju diplomu. A neki od njegovih političkih protivnika umanjivali su značaj njegove stranke nazivajući je „Predsedničkom strankom“, nagoveštavajćui tako da je to projekat koji je osmislio predsednik Rumen Radev.

Petkov negira da je predsednik umešan u genezu njegovog pokreta, iako njegova stranka podržava reizbor Radeva.

Samo nekoliko nedelja pred izbore, bugarski ustavni sud je odlučio da je Petkovo imenovanje za ministra ekonomije, prekršilo ustav jer ima dvojno državljanstvo (bugarsko i kanadsko). Prema bugarskom zakonu koji mnogi vide kao zastareo, ljudi sa dvojnim državljanstvom ne mogu da budu ministri.

Petkov je mesecima tvrdio da je podneo zahtev za odricanje od kanadskog državljanstva nedeljama pre imenovanja, ali je kasnije otkriveno da je kanaski državljanin bio sve do 20. avgusta.

Dok je Borisov pozdravio osnivanje partije Kirila Petkova i obećao da će ih pobediti na izborima, nije propustio priliku da napadne Radeva zbog Petkovog „nezakonitog imenovanja“.

Međutim, Petkov ostaje nepokolebljiv. On već sanja da Bugarsku pretvori u paradigmu dostojnu poglavlja iz udžbenika ekonomije.

„Verujem da bi to bilo nečuvene i neviđeno u novojoj istoriji u Evropi“, rekao je on.

„Moj san da pročitam studiju slučlaja, recimo za 10 godina, koja neće govoriti od azijskim tigrovima ili irskom tigru, već o bugarskom lavu“, rekao je Petkov.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar