Foto: Shutterstock

Kina je koristila mrežu mobilne telefonije sa Kariba kako bi pratila i nadgledala mobilne telefone američkih državljana u svojoj špijunskoj kampanji protiv SAD, tvrdi stručnjak za bezbednost mobilne telefonije.

Kina je, kaže Geri Miler, iskoristila ranjivost globalne telekomunikacione mreže kako bi označila, pratila i presretala komunikaciju američkih pretplatnika i ko koristeći mrežu sa Kariba.

Pročitajte još:

Miler koji je nedavno napustio posao u kompaniji za mobilnu bezbednost Mobileum kako bi osnovao svoju kaže da je vlada svesna slabosti javnih mobilnih mreža ali da nisu uradili dovoljno kako bi zaustavili napade na civile koji su mahom nesvesni da su žrtve hakovanja.

„Niko u industriji ne želi javnost da sazna koliko su obziljni ovi napadi, ali ja želim da saznaju“, rekao je on Gardijanu.

Prema njegovim rečima, najveći kineski napad odigrao se 2018. i to preko državnog kineskog telekom operatera Čajna Junikom, što znači da je Peking sponzorisao špijunsku kampanju desetina hiljada američkih mobilnih korisnika u periodu od 2018. do 2020.

Na Karibima, Čajna Junikom je koristio operatere na Barbadosu i Bahamima kako bi prisluškivao i presretao razgovore i poruke Amerikanaca.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar