Foto: Shutterstock, Costfoto / ddp USA / Profimedia

Kineski ministar odbrane Vei Fenge optužio je SAD da su "nasilne" i da "otimaju" zemlje širom regiona, tokom žestokog govora u kojem je rekao da će se njegova zemlja boriti "do samog kraja" da zaustavi nezavisnost Tajvana.

„Tajvan je pre svega kineski Tajvan“, rekao je Vei za Šangri-La dijalog, glavnu odbrambenu konferenciju Azije, dodajući da Kina neće oklevati da „slomi“ svaki pokušaj samoupravnog ostrva da se „otcepi“.

Govor koji je usledio samo nekoliko nedelja nakon što je američki predsednik Džo Bajden rekao da će SAD odgovoriti „vojno“ ako Kina napadne Tajvan, okončao je vikend konfrontacije između američkih i kineskih vojnih zvaničnika. Vei je takođe prozvao američkog ministra odbrane Lojda Ostina, koji je dan ranije na konferenciji rekao da je Kina angažovana u prinudnim, agresivnim i opasnim akcijama koje prete da podrivaju bezbednost, stabilnost i prosperitet u Indo-Pacifiku.

Ostin je takođe govorio o izgradnji koalicije SAD u regionu i njenim zajedničkim vojnim vežbama sa Japanom, Australijom, Indijom i Indonezijom, ali je Vej rekao da je to naka vrsta političke moći koju je Kina odbacila, prenosi CNN.

„Niko i nijedna zemlja ne treba da nameće svoju volju drugima ili da maltretira druge pod maskom multilateralizma“, rekao je Vei.

„Primećujemo primedbe sekratara Ostina o američkoj indopacifičkoj strategiji. Za nas, strategija je pokušaj da se izgradi ekskluzivna, mala grupa u ime slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika, da se otmu zemlje u našem regionu i da se cilja jedna zemlja. To je strategija za stvaranje sukoba“, rekao je Vei.

„Borićemo se do samog kraja“

Vei, koji se sastao sa Ostinom na bilateralom sastanku u petak popodne, rezervisao je neke od svojih najoštrijih kritika za stav Vašingtona prema Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom iako njime nikada nije upravljala.

Ostin je u petak rekao da će SAD nastaviti da podržavaju Tajvan sredstvima za odbranu, uključujući prodaju oružja koju Kina vidi kao kršenje svog suvereniteta.

kombo zastava kine, tajvana i sad, džo bajden, si đinping, američki borbeni avion
Foto: Shutterstock,EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT, EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS, Shao Jing / Zuma Press / Profimedia

Prema američkoj politici, Vašington obezbeđuje Tajvanu odbrambeno oružje ali je ostao namerno dvosmislen oko toga da li će vojno intervenisati u slučaju kineskog napada – politika na kojoj Bela kuća insistira da ostaje netaknuta uprkos Bajdenovim komentarima za koje se činilo da odstupaju od dvosmilenosti.

Vašington priznaje stav Kine da je Tajvan deo nje, ali nikada nije zvanično priznao pretenzije Pekinga na samoupravno ostrvo.

PROČITAJTE JOŠ:

Vei je rekao da neće biti kompromisa po pitanju suvereniteta Kine ili pitanja da li će Tajvan jednog dana biti ponovno ujedinjen sa kopnenim delom Kine – jasan cilj kineske vladajuće Komunističke partije, koja poziva na mirno i ponovno ujedinjene, ali nije isključila ni korišćenje sile.

„Kina će definitivno namerava da ostvari ponovno ujedinjenje. To je istorijski trend koji niko, nijedna sila ne može da zaustavi“, rekao je Vei. „A Narodnooslobodilačka vojska je spremna da prolije krv kako bi to sprovela“, rekao je on.

„Dozvolite mi da ovo razjasnim. Ako se neko usudi da otcepi Tajvan od Kine, nećemo oklevati da se borimo. Borićemo se po svaku cenu. Borićemo se do samog kraja“, istakao je.

Kineski ministar je dodao da je put kojim SAD idu u regionu, zapravo put kojim njegova zemlja nikada niće ići.

„Poredak ljudske civilizacije mora biti zasnovan na vladavini zakona. U suprotnom će prevladati zakon džungle“, rekao je Vei.

„Kina nikada neće tražiti hegemoniju ili se upuštati u vojnu ekspanziju ili trku u naoružanju. Mi ne maltretiramo druge ali nećemo dozvoliti drugama da nas maltretiraju“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Tragedija na Tajvanu: Zgrada planula u tri ujutru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar