avion Y-20
Foto: TANJUG/AP Photo/Kin Cheung

Da su tenzije na Istoku pred eskalacijom potvrđuje izjava kineskog ministra odbrane Veja Fengea koji je rekao da Peking „neće oklevati po pitanju rata, bez obzira na cenu“ ako Tajvan proglasi nezavisnost. Da stvar bude gora, ovu poruku kineski ministar je rekao u oči američkom kolegi Lojdu Ostinu, tokom sastanka na marginama bezbednosnog Šangri-La samita u Singapuru.

Ostin je pozvao Kinu da se „uzdrži od daljih destabilizujućih akcija“ na Tajvanu, navodi se u američkom saopštenju objavljenom nakon njihove prve runde pregovora, prenosi Gardijan.

Pročitajte još:

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je „apsurdne“ tvrdnje Kine o suverenitetu i zahvalilo SAD na podršci.

„Tajvan nikada nije bio pod jurisdikcijom kineske vlade, a narod Tajvana neće podleći pretnjama kineske vlade silom“, rekla je portparolka ministarstva Džoan Ou.

Američko ministarstvo odbrane je saopštilo da je Ostin „ponovo potvrdio važnost mira i stabilnosti širom moreuza, protivljenja jednostranim promenama statusa kvo, i pozvao Peking da se uzdrži od daljih destabilizujućih akcija prema Tajvanu“.

Podsetimo, odnos ove dve teritorije zakomplikovati su sve češći upadi kineskih aviona u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane ostrva. Predsednik Džozef Bajden rekao je tokom posete Japanu u maju da će Vašington vojno braniti Tajvan ako ga napadne Kina. Bela kuća je od tada insistirala da se njena politika „strateške dvosmislenosti“ nije promenila.

Foto:Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Ostin je kritikovao kinesku „provokativnu, destabilizujuću” vojnu aktivnost u blizini Tajvana i rekao da će SAD učiniti svoj deo oko upravljanja tenzijama sa Kinom i sprečiti sukob uprkos tome što Peking postaje sve agresivniji na azijsko-pacifičkom regionu.

Ostin je na forumu Šangri-La rekao da će SAD nastaviti da stoje uz svoje saveznike, uključujući Tajvan.

„To je posebno važno jer Kina usvaja prinudniji i agresivniji pristup svojim teritorijalnim pretenzijama“, rekao je Ostin.

Zbog tenzija zabrinuo se i njihov sused, japanski premijer Fumio Kišida koji je rekao da će njegova vlada razmotriti mogućnost sticanja sposobnosti za preventivne udare jer bi istočnoj Aziji moglo da se dogodi ono što se trenutno dešava u Ukrajini.

„Svet mora da bude spreman za pojavu entiteta koji silom ili pretnjom gazi mir i bezbednost drugih zemalja bez poštovanja pravila“, rekao je Kišida, ne pomenuvši Kinu po imenu.

Fumio Kišida Foto: EPA/EFE

Kišida je rekao da će do sledećeg proleća izneti „slobodan i otvoren indo-pacifički plan za mir“ u kojem će Japan pružiti pomoć, patrolne čamce i drugu pomoć zemljama jugoistočne Azije i Pacifika koja će im pomoći da se bolje čuvaju. Japan bi pružio takvu podršku za najmanje 20 zemalja, obučio najmanje 800 osoblja za pomorsku bezbednost i obezbedio oko 2 milijarde dolara pomoći u naredne tri godine.

Kišida je rekao i da se bezbednosno okruženje u indo-pacifičkom regionu pogoršava zbog povećanja tenzija u istočnom i južnom kineskom moru i oko Tajvana.

Pretnju tom, prema njegovom mišljenju, predstavljaju i dešavanja oko Severne Koreje koja je lansiranja balističke projektile, uključujući ICBM, i razvoj nuklearnog oružja kao ozbiljnu pretnju regionalnom miru i stabilnosti.

„Netransparentno povećanje vojnih kapaciteta, uključujući nuklearne arsenale, oko Japana postalo je ozbiljan problem regionalne bezbednosti“, rekao je premijer.

BONUS VIDEO: Intervju osuđenih Britanaca iz januara 2022.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar