Kamila i princ Čarls Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Obraćanje kraljice Elizabete II povodom njene 70. godišnjice na britanskom tronu kada je saopštila da želi da Kamila, vojvotkinja od Kronvola i supruga princa Čarlsa, jednog dana bude kraljica i dalje su glavna tema britanskih medija. U Britaniji, čini se ova vest je dočekana sa odobravanjem, iako je Kamila dugo bila jedna od najomraženijih ličnosti kraljevske porodice. Tome je pomogao i plan koji su pokrenuli Čarls i njegovi savetinci, poznat kao „Operacija PB“.

U kraljevskim krugovima se nekada smatralo nezamislivim da se član vladajuće porodice razvede, ali to se dogodilo 1996. godine kada su princ Čarls i princeza Dajana okončali svoj brak.

Javnost je za krah braka okrivila Čarlsa i njegovu višegodišnju tajnu aferu sa Kamilom Bouls, koja je godinu dana ranije okončala svoj 22-godišnji brak. Javnost je u početku teško prihvatala ljubavnicu Kamilu, posebno jer je sa druge strane princeza Dajana bila obožavana u narodu. Zato je kreiran poseban medijski plan za Kamilu.

Javni neprijatelj broj 1

Sve je počelo u maju 1997. godine kada je Kamila prišla Marku Bolandu, Čarsovom zameniku privatnog sekretara i glavnom savetniku za medije, i rekla mu da želi da se sretne sa Piterom Mendelsonom, medijskim spin doktorom tadašnjeg pemijera Tonija Blera. Želela je da razgovaraju o načinima kako bi mogla da osvoji srca britanske javnosti.

Tokom ručka u Hajgrouvu, Čarls, Kamila, Boland i Mendelson su smislili tajnu šemu kako da prezrenu ljubavnicu princa od Velsa učine prihvatljivom za Dajaninu naslednicu. Plan je trebalo da se zove „Operacija PB“ – skraćenica za „Operaciju Parker Bouls“ (nekadašnje Kamilino prezime).

Nekoliko meseci kasnije, plan je privremeno obustavljen. U avgustu 1997. godine, princeza Dajana je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Kraljica Elizabeta Kamila

Kraljica Elizabeta i Kamila Parker vojvotkinja od Kornvola Foto:Tanjug/AP Photo/Alastair GrantJavnost je tek tada bila besna na Čarlsa i Kamilu. Verovalo se da je život kraljevske porodice bio nepodnošljiv za Dajanu, Čarls nije smatran brižnim mužem, a Kamila je u očima javnosti bila proračunata ljubavnica. Ankete su pokazivale da oboje imaju najnižu popularnost ikada.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, nakon Dajanine smrti, odnos Čarlsa i Kamile je bio jači nego ikad. Princ je želeo na sve načine da zaštiti Kamilu od javnosti. Čak je tajno platio telohranitelja, penzionisanog policajca Metropoliten policije sa godinama iskustva u diplomatskoj zaštiti, da je čuva.

Devet meseci kasnije, Čarls je upoznao Kamilu sa sinom princom Vilijamom, tada 16-godišnjakom. Ipak, prvo zvanično pojavljivanje Čarlsa i Kamile bilo je tek 1999. godine na stepenicama hotela Ric u londonskom luksuznom kvartu Mejfer.

Operacija PB se ubrzano nastavila na proleće te godine. Kamila se vratila u londonski Ric da priredi večeru za Nacionalno društvo za osteoporozu. Pohvalila se statusom ljubavnice budućeg monarha – na njenoj kragni je blistao dijamantski broš sa prepoznatljivim amblemom princa od Velsa.

Kasnije, tokom njihovog trećeg zajedničkog pojavljivanja u javnosti, Kamila je nosila ogrlicu od 200.000 dolara koja je bila Dajanina omiljena.
„Jednostavno je srceparajuće videti da neko drugi nosi Dajanine stvari“, rekla je Vivijan Pari, prijateljica pokojne princeze.

princ Čarls i Kamila Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Kada je 2003. godine Čarls u svoj PR tim doveo Pedija Harversona, bivšeg šefa za komunikacije fudbalskog kluba Mančester junajted, u Klerens hausu (Čarlsovoj rezidenciji prim. aut.), poraslo je samopouzdanje. Činilo se da ledena osećanja prema Kamili polako počinju da se menjaju.

Vilijam i Hari – najvažniji deo plana

Najvažniji plan „Operacije PB“ bio je usresređen na prinčeve Vilijama i Harija. Brzo su identifikovani kao ključ za ublažavanje osećanja nacije prema Kamili. Smatralo se da ako postignu da prinčevi prihvate Kamilu, uprkos svemu što se desilo, da bi javnost sigurno sledila njihov primer.

U godinama nakon Dajanine smrti, dvorski spin doktori su pružili medijima i javnosti desetine prilika da vide Čarlsa kako igra očinsku ulogu.

Mesec dana pre nego što će se Čarls oženiti Kamilom, tokom skijanja u Švajcarskoj, ogranizovano je fotografisanje kako bi se pokazalo da princ uživa sa sinovima. Ideja je bila da se pokaže kako su prinčevi dali ocu odobrenje da se oženi, u čemu su i uspeli.

princ Čarls i Kamila Foto: EPA-EFE/MOHAMMAD ALI

Do 2004. godine Čarls je jasno stavio do znanja svojoj majci da će objaviti veridbu sa Kamilom – bez obzira da li će ona to odobriti ili ne. Do tada je Čarls već godinama radio na „Operaciji PB“ sa ciljem da se promeni mišljenje o Kamilinoj reputaciji.

„I šta god gospođa Parker Bouls želi, ona to i dobije“, rekao je kolumnista Ričard Kej.

Kraljica je nevoljno dala svoj pristanak tokom božićnih praznnika u Sandringamu – s tim da se Čarls drži izrečenog obećanja da Kamila neće biti kraljica kada on nasledi krunu. I on i

Kamila su smatrali da, s obzirom na situaciju, Kamila postane „princeza supruga“. Međutim, kako sada stvari stoje, čini se da će se to promeniti.

Ceremonija venčanja Kamile i Čarlsa bila je skromna. Kraljica je navodno odbila da prisustvuje, a gosti su bili ograničeni samo na porodicu.

Kamila, vojvotkinja od Kornvola Foto: EPA-EFE/Niall Carson/Press Association

Vilijam i Hari su bili na očevoj svadbi, srećni i nasmejani. Time je palata poslala signal pristalicama princeze Dajane. U interjvuu povodom svog 21. rođendana, Hari je rekao da je

Kamila „divna žena koje je njegovog oca učinila veoma srećnim, što je i najvažnije“.

Istakao je da su je on i Vilijam zavoleli i dodao je da je ona uvek bila bliska njemu i Vilijamu i da nije zla maćeha.

Kamila je pojačala svoje napore da bude javno viđena i prihvaćena kao zakonita supruga budućeg suverena. Održala je bezbroj dobrotvornih nastupa i više puta je bila uz samu kraljicu na javnim događajima. U meseci i godinama koji su usledile, čini se da se dogodilo gotovo nemoguće.

Vojvotkinja od Kornvola je prihvaćena kao ravnopravni član kraljevske porodice i čini se da je javnost voli i poštuje.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare