princ Čarls i Kamila Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Kamila, supruga britanskog princa Čarlsa i vojvotkinja od Kornvola, prvobitno je predstavljena kao negativac u priči o Čarlsu i Dajani. Kada su vesti o njenoj aferi sa Čarlsom izašle na videlo, bila je žestoko kritikovana. Ali, kako je vreme prolazilo ona je vredno obavljala svoje kraljevske dužnosti, dobila je i poštovanje kraljevske porodice, a mišljenje javnosti o njoj drastično je drugačije. U prilog tome govori i činjenica da je kraljica Elizabeta saopštila da je njena želja da Kamila bude konsort kraljica, kada princ Čarls preuzme britanski tron.

PROČITAJTE JOŠ:

Kamila je rođena 17. jula 1947. godine u Londonu, kao ćerka Brusa i Rozalind Šand. Odrasla je u ruralnom Saseksu i školovala se u Južnom Kensingtonu, pre nego što je završila škole u Švajcarsoj i Francuskoj. Upoznala je Čarlsa na polo terenu Vindzor Grejt Park 1970. godine. On je tada napustio Kembrindž univerziet i spremao se da se pridruži Kraljevskoj mornarici.

Zbližili su se, ali nakon što se Čarls pridružio mornarici 1971. godine, veza je okončana i Kamila se dve godine kasnije udala za vojnog oficira Endrua Parkera Boulsa. U braku su dobili dvoje dece, dok se Čarls oženio Dajanom 1981. godine, iako se smatralo da je nastavio svoju romansu sa Kamilom u nekom trenutku tokom 1980-tih.

Foto: EPA/STRINGER

Godine 1995. tokom dokumentarca BBC, Dajana je rekla čuvenu rečenicu o svom mužu i braku.

„Pa, bilo nas je troje u ovom braku, tako da je bila malo gužva“, rekla je ona misleći na Kamilu.

Čarls i Dajana su prestali da žive zajedno 1992. godine, a njihov razvod je okončan četiri godine kasnije, dok su Kamila i Endru objavili da se razvode 1995. godine. Nema sumnje da je Kamila bila na udaru u javnosti zbog čitave sage oko Čarlsa i Dajane, a posebno nakon što je Dajana poginula u Parizu 1997. godine.

Čarls i Kamila su se prvi put pojavili u javnosti 1999. godine, a venčali su se na građanskoj ceremoniji u Vindzoru 2005. godine. Nakon toga je dobila titulu „princeza od Velsa“ koja je pripadala Dajani dok je bila živa. Međutim, odlučila je da tu tutilu ne koristi, već je uzela drugu titulu koju je dobila kao Čarlsova supruga, pa su je svi oslovljavali kao „vojvotkinja od Kornvola“.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Kamila kao član kraljevske porodice

Kamila je svoje dužnosti u kraljevskoj porodici obavljala predano i vremenom je uspela da zadobije simpatije javnosti. Danas je mnogi i vole i smatra se vrednim članom kraljevske porodice.

Vozila se pored kraljice Elizabeta II u povorci kočijom povodom Dijamantskog jubileja kraljice i postala je njen savetnik 2016. godine, što znači da će biti pored Čarlsa kada on bude proglašen za monarha na Savetu za pristupanje.

Kamila voli konje i podržava nekoliko organizacija za zaštitu životinja, i govori u ime brojnih dobrotvornih organizacija. Omiljena je i kod novinara koji izveštavaju o kraljevskoj porodici, jer je vesela i susretljiva.

Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Njena glavna uloga je da podrži Čarlsa na način koji mu omogućava da preuzme svoju dužnost – prvo kao prestolonaslednik, a potom i kao kralj.

Njih dvoje su u braku već 17 godina, a Čarls je opušteniji kada je sa Kamilom. U više navrata na kraljevskim događajima ona je ta koja ga je ubeđivala da proba nešto novo ili da se malo zabavi.

Ona je samouverena domaćica u Klarens Holu i pouzdani predstavnik kraljevske porodice na turnejama u inostranstvu.

Britanska kraljevska porodica Foto: EPA-EFE/STR

Moda i stil

Vojvotkinja od Kornvola razvila je sopstveni stil i isprobala odeću brojnih modnih dizajnera. Za nju se kaže da preferira „karakteristične stilove oblačenja u vidu košulja haljina“. Voli bež, bele i tamnoplave tonove, a pohvale dobija i za izbor nakita.

Kamila, vojvotkinja od Kornvola Foto: EPA-EFE/Tim Rooke

Kraljičina podrška Kamili

Kraljica je subotu obeležila svoj platinasti jubilej porukom koja je privukla pažnju celog sveta.

„I kad, u dogledno vreme, moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj ženi Kamili pružiti istu podršku koju ste pružili i meni“, piše britanska kraljica u saopštenju.

„Moja iskrena želja je da, kada za to dođe vreme, Kamila bude poznata kao kosort kraljica dok nastavlja svoju lojanu službu“, odgovara u saopštenju Elizabeta na pitanje o njenoj zameni koje se u poslednje vreme neretko postavlja.

Kamila, vojvotkinja od Kornvola Foto: EPA-EFE/Niall Carson/Press Association

Čarls odao počast svojoj majci

Britanski princ Carls odao je počast svojoj majci, kraljici Elizabeti Drugoj, na 70. godišnjicu njenog stupanja na britanski presto, rekavši da je to prilika da se zemlja ujedini i proslavi njen rad u službi nacije.

Princ Čarls je zahvalio kraljici na njenoj jučerašnjoj izjavi da se nada da će Kamila, supruga prestolonaslednika Čarlsa, postati kraljica supruga kada on bude postao kralj.

princ Čarls i Kamila Foto: EPA-EFE/MOHAMMAD ALI

„Duboko smo svesni časti koju nam je svojom željom ukazala moja majka. Moja draga supruga je bila moja stalna podrška sve vreme dok smo se zajedno trudili da služimo i podržimo njeno veličanstvo i ljude u našim zajednicama“, rekao je princ Čarls.

Poručio je da godina u kojoj se obeležava ovaj jedinstveni jubilej donosi priliku da se svi zajedno okupe „u slavu službe Kraljice, čijim ćemo primerom nastaviti da budemo vođeni u godinama koje dolaze“.

Kamila, vojvotkinja od Kornvola Foto: EPA-EFE/TIM ROOKE

Šta znači „konsort kraljica“?

To znači da je ona supružnik monarha koji služi, a njena dužnost je da mu pruži podršku i društvo. Ona nema formalni položaj, ali ima značajni uticaj i tradicionalno pomaže kralju u javnim angažmanima.

Prema običajnom pravu, žene kraljeva su poznate kao „konsort kraljice“, a muževi kraljica samo kao prinčevi.

Kamila, vojvotkinja od Kornvola Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Ovaj zakon znači da bi da je Kamila htela da bude samo „princeza“, bilo potrebno zakonodavstvo da je podrži.

Kamila i princ Čarls Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Filip, vojvoda od Edinburga, postao je Elizabetin suprug kada je ona stupila na tron 1952. godine, a potom je postao kraljičin suprug sa najdužim stažom u Velikoj Britaniji.

Nije nosio titulu kosort princa, pošto je to odbio još rano tokom kraljčine vladavine.

Princ Čarls Foto: EPA-EFE/SAMIR HUSSEIN/WIREIMAGE

Postoje i drugi primeri konsort kraljica u monarhijama. Leticija od Španije je postala kraljica u braku sa španskim kraljem Felipeom VI 2004. godine, a Matilda od Belgije se udala za kralja Filipa 1999. godine pa je time postala konsort kraljica.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar