MAPA / Slađana Đermanović

Dok Evropska unija još uvek razmatra da li će uvesti digitalni sertifikat o vakcinaciji, takozvani kovid pasoš koji bi trebalo da olakša putovanje unutar Unije, Kina - zemlja iz koje je potekao koronavirus - je već uvela elektronski pasoš koji pokazuje zdravstveni status nosioca prilikom putovanja u inostranstvo, dok su pojedine evropske zemlje počele sa uvođenjem svojih verzija ovog dokumenta.

Pročitajte još:

Kako je ranije za Jutarnji list objasnio Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog štaba civilne zaštite, na nivou Unije je definisan izgled sertifikata o vakcinaciji koji se trenutno koriti samo u medicinske svrhe, ali ne i prilikom prelaska granice.

“Postignut je dogovor o samom sadržaju sertifikata. On treba da sadrži ime i prezime osobe, vakcinu koja je korišćena, datum vakcinacije i serijski broj vakcine”, rekao je Capak.

Takođe, trebalo bi da bude navedena i država. S obzirom na to da se ide na smart rešenje, kaže Capak, biće potrebna minimum tri meseca da to profukncioniše jer se na nivou Unije još uvek razmatra da li će građani koji su vakcinisani dobiti smart kartice ili kod koji će moći da se očita na mobilnom telefonu.

“Čini mi se da je najizglednija ta varijanta s QR kodom, no kako ovde govorimo o velikom broju ljudi iz cele EU, jasno je da je to veliki posao i za samo prikupljanje podataka, ali i za stručnjake koji će nalaziti informatičko rešenje”, rekao je on.

Foto:printscreen/jutarnji.hr

Kovid pasoši i sertifikati

Nekoliko zemalja već je počelo da uvođenjem kovid pasoša. Island je još u januaru počeo da izdaje digitalne pasoše, dok je Danska krajem februara počela da izdaje koronavirus pasoše poslovnim ljudima koji moraju da putuju. Švedska je najavila da će do leta imati svoj vakcina pasoš.

Grčka je već uvela svoju vrstu kovid pasoša, a na njima radi i Španija kako bi pomogli oporavak turističkog sektora koji je važna grana njihove ekonomije i takođe rade na bazi podataka o onima koji odbijaju da se vakcinišu i koju će podeliti sa EU.

Izrael, koji je apsolutni lider u vakcinaciji, već je uveo aplikacije za vakcinisane i nevakcinisane, brojne olakšice za one vakcinisane i najavio da će nevakcinisani građani, praktično, biti građani drugog reda.

Tehnološka sila Estonija je već počela da radi sa Svetskom zdravstvenom organizacijom na stvaranju e-sertifikata o vakcinaciji, a Mađarska je saopštila da će građanima koji dobiju drugu dozu vakcine izdavati vaksina pasoše kako bi mogli da ostanu na ulici i posle policijskog časa koji počinje u 20 časova.

Iako je Poljska saopštila da ne planiraju kovid pasoše, vakcinisani građani prilikom ulaska u zemlju koriste QR kod aplikaciju kako bi izbegli ostanak u karantinu.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zahteva od EU uvođenje evropskog “vakcina pasoša” i preti da će, ako to ne bude usvojeno, Austrija naći način za uspostavljanje slobode kretanja i putovanja.

“Želimo što je moguće brže da se vratimo normalnosti i maksimumu slobode. Sve dok postoji pandemija i virus to je moguće samo ako budemo imali mere zaštite, da li kroz vakcinaciju ili testove”, rekao je Kurc i dodao da je zbog toga potreban evropski pasoš o vakcinaciji koji će omogućiti slobodno putovanje, a tako i odmor.

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Kina i digitalni vakcina pasoš

Kina je za svoje građane uvela zdravstvene potvrde u vidu aplikacije za pametni telefon, a sadrže zdravstvene podatke putnika, kao što su njihovi kovid testovi, PCR i za antitela, i status vakcinacije.

Za sada je aplikacija obavezna i rezervisana samo za Kineze. Ona će im obezbediti veći komfor prilikom putovanja kada budu sklapani sporazumi o uzajamnom priznanju zdravstvenih potvrda Kine i drugih zemalja.

SAD i Velika Britanija planiraju da pokrenu slične sisteme.

Iz sveta i regiona čitajte:

IT-jevci već vredno rade na aplikacijama

Koliko god da se protivnici ovih sertifikata, poput Francuske – gde je jak antivakserski pokret, ili Nemačke, žalili zbog uvođenja kovid pasoša i ukazivali na eventualne probleme i kršenja ljudskih prava onih koji ne žele ili ne mogu da se vakcinišu, čini se da će potvrda o vakcinaciji/imunitetu u ovom ili onom obliku biti potrebna turistima i putnicima ovog leta.

Brisel bi 17. mart trebalo da razmatra uvođenje digitalnih sertifikata, a tehnoliške kompanije već su počele da rade na digitalnim zdravstvenim legitimacijama. Koalicija zdravstvenih i tehnoloških grupa okupljenih oko Inicijative za vakcina sertifikate počela je rad na međunarodno prihvaćenoj digitalnoj zdravstvenoj knjižici gde će se čuvati podaci o kovid 19, negativnim testovima ili dokazu o vakcinaciji.

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) najavila je da će krajem marta uvesti takozvane kovid putne propusnice, kao i digitalni sistem za rezultate testova i potvrde o vakcinaciji, što će “olakšati međunarodna putovanja”.

Iz te asocijacije poručuju da je neophodno da vlade počnu da izdaju građanima digitalne potvrde o vakcinaciji, koje se mogu uneti u njihovu putnu ispravu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar