Valerij Zalužni Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je generala Valerija Zalužnog u četvrtak s mesta glavnog komandanta ukrajinske vojske, čime je okončan višemesečni rast tenzija između dvojice lidera. Iako je general jedan od ljudi od najvećeg poverenja u Ukrajini, zahvaljujući njegovoj ključnoj ulozi u otupljivanju početnog ruskog napada pre skoro dve godine i smatra se potencijalnim političkim rivalom Zelenskom, ipak je bilo mnogo manje strpljenja za njega u delovima ukrajinske vojske. Imao je i svoje tenzije sa Vašingtonom, nakon što su se on i američki vojni lideri razišli oko toga kako je trebalo voditi prošlogodišnju kontraofanzivu, piše Politico.

Zelenski je navodno obavestio Belu kuću da namerava da smeni Zalužnog – SAD su rekle da će tu odluku prepustiti Kijevu.

„Bili smo jasni, jednostavno se nećemo mešati u tu konkretnu odluku. To smo direktno naznačili ukrajinskom predsedniku“, rekao je ove nedelje savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Mesecima pre današnjeg otpuštanja, oštra neslaganja oko stanja rata između predsednika i njegovog vrhovnog generala izlivala su se u javnost, odražavajući pojačanu napetost u Kijevu zbog zapanjujućih gubitaka ljudstva, neuspeha prošlogodišnje kontraofanzive i sve manje zaliha oružja i municije.

Visoki ukrajinski vojni oficir, koji je, kao i drugi u ovoj priči, dobio anonimnost da iskreno govori, rekao je da je došlo do porasta frustracije u vrhu vojske da Zalužni provodi „mnogo vremena na Fejsbuku pokazujući kako nešto radi”, dok se malo menja taktički ili strateški duž linija fronta.

Pre nego što je najavljeno smenjivanje, kancelarija Zalužnog upitana je da li je Pentagon izrazio nezadovoljstvo načinom na koji je on vodio kontraofanzivu i da li tu zabrinutost dele i neki u ukrajinskoj vojsci. Njegov portparol je odgovorio da oni za to nisu znali, piše Politico.

Ratni uspeh

Ne može se zaobići kritična uloga Zalužnog u prvim danima rata. Požurio je da pomeri nedovoljno opremljene jedinice po bojnom polju kako bi obuzdao masivni ruski napad na Kijev, i držao moskovske snage dovoljno dugo da pomoć Zapada počne da stiže. Zatim je poveo ukrajinske snage u zadivljujuću kontraofanzivu krajem 2022. kojom su ponovo zauzeti veliki delovi teritorije.

Takođe je izgradio čvrst odnos s američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i drugim visokim zapadnim generalima, što je bilo ključno za cementiranje vojne podrške 2022. i 2023. godine.

„Vojska se neverovatno borila pod Zalužnim, ali su ga vlada i parlament slabo podržavali“, rekao je Glen Grant, bivši britanski oficir i vojni stručnjak iz Baltičke bezbednosne fondacije sa sedištem u Rigi, ukazujući na tenzije zbog zaustavljenog zakona o mobilizaciji kojim Zalužni želeo da poveća broj vojnika, ali što je politički opasno.

Zalužni se takođe našao na udaru kritika jer nije dovršio transformaciju ukrajinske vojske u silu zapadnog stila, nije poboljšao logistiku i nije uspeo da rotira trupe dalje od linije fronta kako bi im omogućio da se odmore i oporave umesto da ih ostave u rovovima celi rat, rekao je austrijski vojni analitičar Tom Kuper.

„Nakon dve godine od sveopšte invazije, ništa od toga ne funkcioniše baš dobro, a poboljšanja koja su do sada uočena ostaju relativno minimalna“, rekao je.

Grant je ukazao na neke probleme upravljanja, iako nije sigurno ko je kriv.

Volodimir Zelenski i Valerij Zalužni Foto:Handout / AFP / Profimedia

„Neki od najslabijih generala su zadržani, a bolji ostavljeni u praznom hodu. Nije jasno čija je to krivica“, rekao je, ali je potom dodao: „Zalužni je najbolji motivator. Ono što mu nedostaje u veštinama i znanju upravljanja on nadoknađuje karakterom“.

Ali to nije bilo dovoljno da general ostane u milosti predsednika.

Odnosi između Zelenskog i Zalužnog bili su napeti mesecima zbog razočaravajuće kontraofanzive 2023. Pokrenuta je u leto – mesecima nakon što su neki u Pentagonu i drugde smatrali da je već davno trebala da počne.

Neki američki i zapadni savetnici preporučili su veće, strože ciljane napade na određene položaje koji bi gurnuli ukrajinsku masu na slabije delove dobro ukorenjenih ruskih linija.

Kada je borba počela, sveže ukrajinske jedinice, obučene od strane zapadnih vojnih snaga, ali bez borbenog iskustva, borile su se u brutalnim napadima koji su bezglavo naleteli na rusku odbranu. Nakon višemesečnih borbi, Ukrajina je uspela da povrati samo nekoliko kilometara teritorije, uz ogromnu cenu života i opreme.

Domaća politika

To je Zalužnog ostavilo otvorenim za napade.

„Ovo nije bio način da se to uradi. Bilo je nemoguće, ali je pozicija vrhovnog komandanta bila pomalo arogantna: ‘Hajde da započnemo bitku, pa ćemo videti'“, rekao je američki vojni zvaničnik.

Postojala je i napetost između Zalužnog i Pentagona oko načina na koji će se kontraofanziva voditi.

Pentagon je tražio od ukrajinske vojske da izvrši veliki napad fokusiran na jedno područje gde su planeri mislili da je proboj moguć. Umesto toga, Kijev je odabrao nekoliko napada preko fronta u uverenju da će Rusima otežati da osvoje više bodova odjednom.

Nakon nedelja nesuglasica, „tokom ofanzive postalo je prilično jasno da Ukrajinci jednostavno nisu zainteresovani za savete SAD-a, i zaključili su da nemamo šta da im ponudimo u smislu saveta“, rekla je jedna osoba koja je savetovala Belu kuća o vojnim pitanjima.

Argument je, rekao je savetnik, bio da Sjedinjene Države nisu imale iskustva u vođenju rata kakav su vodili Ukrajinci.

Dok je krivica za te nesuglasice pala u potpunosti na ramena Zalužnog, on je takođe bio “zakočen od strane Zelenskog”, koji je imao poslednju reč o vojnim pitanjima, “pa su SAD nastavile da viču na pogrešnu osobu”, rekao je savetnik.

U narednim mesecima, dok je Ukrajina prisiljena na defanzivu, trenutni „rat iscrpljivanja je veoma, vrlo loš izbor za Ukrajinu“, rekao je ukrajinski oficir.

Umesto toga, Ukrajina bi trebala da usvoji „asimetričan“ pristup, koji se fokusira na odbrambene i industrijske ciljeve unutar Rusije i „da ih razbije, umesto na ovu mašinu za mlevenje mesa“ – nešto što dugoročno favorizuje Rusiju i njenu veću populaciju i veće zalihe opreme i oklopa, naveo je oficir.

U novembru je Zalužni rekao za Economist da je rat zapao u ćorsokak, nakon čega je dobio oštar ukor od strane Zelenskog i njegovih savetnika. Esej Zalužnog primorao je Zelenskog da se trudi da uveri partnere da rat nije zašao u ćorsokak.

Samo nekoliko dana nakon izveštaja ovog meseca da je general pozvan u kancelariju Zelenskog kako bi bio obavešten da će biti razrešen dužnosti, Zalužni je objavio tekst za CNN u kojem kaže da njegove trupe moraju da dobiju nove oblike obuke i novo oružje kako bi u potpunosti iskoristili njihovu malu prednost u postavljanju novih, smrtonosnih dronova.

Strane brige

Politički sukobi u Kijevu ne pomažu u okončanju političkog zastoja u Vašingtonu, gde republikanci u Kongresu blokiraju finansijski paket sa ključnom pomoći za Ukrajinu dok njene trupe nailaze na nestašicu municije koja otežava obuzdavanje talasa ruskih napadača.

Proslavlja se i u Moskvi. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da izveštaji o smenjivanju Zalužnog pokazuju da „stvari ne idu dobro“ u Kijevu.

S obzirom na trenutnu rusku ljudsku snagu i prednosti u materijalu i kontinuirani nedostatak američke podrške, američki savetnik je rekao da postoji stvarni rizik ove godine da će Rusija nastaviti svoje nemilosrdne ofanzive, razbijajući ukrajinske snage sve dok Kijev ne bude „primoran da pregovara sa sve nepovoljnije pozicije“.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar