Foto: EPA-EFE/JOSE MENDEZ/KEVIN HAGEN

Ema Koronel, supruga jednog od najozloglašenijih narko-bosova svih vremena Hoakina El Čapa Guzmana, ponovo je na slobodi nakon što je provela dve godine iza rešetaka u Los Anđelesu zbog pomaganja suprugu u distribuciji milijarde dolara vredne droge u Americi i pranja novca. Ipak, meksička lepotica nije pomagala osnivaču moćnog kartela Sinaola samo u ilegalnim transakcijama, već i u najspektakularnijem bekstvu iz zatvora ikada.

Naime, meksički šef mafije, ostaće po upamćen po dva bekstva iz zatvora, koja su, dok ih on nije izveo izgledala potpuno nemoguće.

Prvi put je pobegao 2001. godine iz Puente Grande zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem – sakrivši se navodno u korpi za veš.

Foto:EPA-EFE/MARIO GUZMAN

Na slobodi je bio 13 godina, tokom kojih je konsolidovao svoje carstvo, pre nego što je ponovo uhapšen.

U međuvremenu je upoznao tada 17-godišnju tinejdžerku Emu Koronel, sa kojom je potom dobio bliznakinje.

Njihova bajka trajala je do 2014. godine, kada je ponovo uhapšen.

Ipak, samo godinu dana kasnije, uspeo je da pobegne – i to upravo zbog Eme, koja je bila njegov jatak naredne dve godine koje je proveo na slobodi.

Foto:EPA/JUSTIN LANE

Naime, u julu 2015. godine El Čapo je pobegao iz Altiplano zatvora u centralnom Meksiku, ovog puta kroz 1.500 metara dugačak tunel.

Bekstvo je bilo složeno i pažljivo isplanirano

U njegovoj ćeliji iskopana je rupa koja je vodila u tunel sa osvetljenjem, ventilacijom i stepeništem.

U bekstvu mu je pomogla Ema, koja je kupila zemljište koje je bilo iskorišćeno za kopanje podzemnog tunela koji ga je doveo do slobode. Kralj droge, kako nazivaju El Čapa, koristio je svoju suprugu i kao kurira, pa je tako prenosila poruke između njega i ostalih članova kartela dok je bio u zatvoru.

Foto: KENA BETANCUR / AFP / Profimedia

Odatle je otišao je pravo u zagrljaj lepe Eme. Ona je optužena da je pomogla El Čapu da pobegne iz zatvora, što ona poriče. Tokom suđenja, u njenom posedu su dva puta pronađeni zabranjeni mobilni telefon preko kojih je imala nezakonit kontakt sa Guzmanom.

Čuvalo ih 300 teško naoružanih kriminalaca

Od tog trenutka, oni su se krili u planinskim zabitima na desetak rančeva koje je čuvalo oko 300 teško naoružanih kriminalaca iz kartela Sinaloa.

Navodno se nigde nisu kretali, osim do obližnjih malih restorana. Pravilo je bilo da pre nego što uđu u lokal, u kom svakako nije bilo mnogo ljudi, njihovo obezbeđenje oduzme mobilne telefone svim prisutnima.

Ema Koronel Aispuro Foto: TNS / Zuma Press / Profimedia

Potom bi stigao El Čapo sa pratnjom, a nakon bi što bi se gostili biftecima i škampima, izvinili bi se na uznemiravanju i otišli iz restorana. Gosti bi dobili natrag telefone, a Guzman bi svima platio račune.

I to je bio jedini izlazak za Emu Koronel, koja je sve vreme tokom bekstva svog supruga bila uz njega u njihovim „štek kućama“.

Ipak, tako nije moglo da traje doveka.

Pre osam godina, meksička policija je uhapsila ozloglašenog narko-bosa Hoakina El Čapa Gusmana.

Foto: ALFREDO ESTRELLA / AFP / Profimedia

Akcija je sprovedena u zoru, posle dojave, ubijeno je pet osoba i uhapšeno šestoro.

Zaplenjena su dva oklopna vozila, od toga nekoliko snajpera koji probijaju pancirne prsluke i blindirane automobile, jedan pištolj, osam automatskih pušaka i bacač granata.

Vest o tome objavio je tadašnji predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto.

„Misija ispunjena: Imamo ga. Želim da znate da je konačno uhapšen Hoakin El Čapo“, saopštio je.

Hapšenje El Čapa. Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Ubrzo nakon toga je „El patron“ kartela Sinaola izručen Sjedinjenim Državama u zatvor u Koloradu, za koji se kaže da je najbezbedniji zatvor u Americi.

Kako je upoznala El Čapa?

Ema je narko-bosa upoznala kad ju je zamolio za ples na jednoj zabavi u Meksiku kad joj je bilo 17 godina.

„Zavodljivo mi se nasmešio. Nakon nekog vremena prišla mi je jedna osoba i rekla: ‘Onaj čovek pita želiš li da plešeš s njim‘, a ja sam na to odgovorila ok“, ispričala je za LA Times u jednom od svojih retkih intervjua.

Foto:EPA-EFE/PETER FOLEY

Običan ples rasplamsao se u burnu romansu, a Ema je ubrzo postala njegova treća supruga. Venčali su se nakon što je ona napunila 18. El Čapo je 32 godine stariji od nje, a njihove dve ćerke su najmlađe od devetnaestoro dece za koju se smatra da su njegova.

Emu Koronel su 2021. godine uhapsili pripadnici FBI-ja na aerodromu u Vašingtonu, a optužena je za trgovinu drogom.

Prema optužnici, Ema je pomagala u vođenju narko-carstva svog supruga između 2014. i 2017. te je usko sarađivala sa kontrolnom strukturom kartela Sinaloa. Optuživali su je da je distribuirala velike količine droge koja je bila prokrijumčarena u SAD.

Ona je 2021. priznala krivicu za pomoć pri uvozu droge u SAD.

Foto: Jesse Ward / Zuma Press / Profimedia

Podrška na suđenju

Kao odana supruga, Ema je svaki dan prisustvovala suđenju svom suprugu u znak podrške. Pritom se pojavljivala u skupoj dizajnerskoj odeći.

Pročitajte još:

Tokom suđenja El Čapu, bivša misica takođe je objavljivala inspirativne citate o ljubavi i odanosti na u međuvremenu izbrisanom Instagram profilu. Poznata po tome da ne daje intervjue, tada je čak napravila izuzetak i dala redak intervju u kojem je El Čapa predstavila kao oca i supruga punog ljubavi.

Kad je stigla El Čapova presuda, on se okrenuo da još jednom pogleda svoju suprugu i poslao joj poljubac. Boreći se sa suzama, ona mu se tada nasmešila i podigla palac gore.

BONUS VIDEO Balkanski bosovi u zatvoru, narko ruta iz Južne Amerika netaknuta