Foto:REUTERS/Brendan McDermid

Ema Koronel, supruga ozloglašenog meksičkog narko-bosa Hoakina El Čapa Guzmana, puštena je iz američkog zatvora nakon što je provela dve godine iza rešetaka u Los Anđelesu zbog pomaganja suprugu u distribuciji milijarde dolara vredne droge u Americi i pranja novca.

Kao šef ozloglašenog kartela Sinaloa, Guzman (66) je 25 godina vladao meksičkom trgovinom i krijumčarenjem droge. Takođe je oko sebe okupio grupu ljudi spremnih da ubijaju, otimaju i muče.

Glamurozna 34-godišnja supruga i majka dvoje dece sada je spremna da započne novi život bez njega, a mnogi se pitaju ko je bivša misica i kako je postala najbliža osoba od poverenje i saveznica najozloglašenijeg svetskog narko-bosa?

Ema Koronel Aispuro Foto: TNS / Zuma Press / Profimedia

Tek oslobođena zatvorenica rođena je u stočarskoj porodici u blizini San Franciska 1989, a odrasla je u udaljenom selu Durango La Angostura u Meksiku. Sa 17 godina postala je misica, kada je pobedila na izboru za mis u sklopu Festivala kafe 2007. u Meksiku.

Ova lepotica, koja ima dvojno državljanstvo, nije prva u svojoj porodici koja se povezuje s kartelima. Naime, njen otac, Ines Koronel, bio je jedan od El Čapovih najpouzdanijih saradnika pre hapšenja 2013. godine.

Kako je upoznala El Čapa?

Ema je narko-bosa upoznala kad ju je zamolio za ples na jednoj zabavi u Meksiku kad joj je bilo 17 godina.

„Zavodljivo mi se nasmešio. Nakon nekog vremena prišla mi je jedna osoba i rekla: ‘Onaj čovek pita želiš li da plešeš s njim‘, a ja sam na to odgovorila ok“, ispričala je za LA Times u jednom od svojih retkih intervjua.

Foto: Jesse Ward / Zuma Press / Profimedia

Običan ples rasplamsao se u burnu romansu, a Ema je ubrzo dobila titulu njegove treće supruge. Venčali su se nakon što je ona napunila 18. El Čapo je 32 godine stariji od nje, a njihove dve ćerke su najmlađe od devetnaestoro dece za koju se govori da su njegova.

Emu Koronel su 2021. godine uhapsili pripadnici FBI-ja na aerodromu u Vašingtonu, a optužena je za trgovinu drogom.

Prema optužnici, Ema je pomagala u vođenju narko-carstva svog supruga između 2014. i 2017. te je usko sarađivala sa kotrolnom strukturom kartela Sinaloa. Optuživali su je da je distribuirala velike količine droge koja je bila prokrijumčarena u SAD.

Foto:EPA-EFE/JOSE MENDEZ

Ona je i pomogla svom suprugu da pobegne iz najbezbednijeg zatvora u Meksiku 2015. kupivši zemljište koje je bilo iskorišćeno za kopanje podzemnog tunela koji ga je doveo do slobode. Kralj droge, kako nazivaju El Čapa, koristio je svoju suprugu i kao kurira, pa je tako prenosila poruke između njega i ostalih članova kartela dok je bio u zatvoru.

Ema Coronel je 2021. priznala krivicu za pomoć pri uvozu droge u SAD.

Isprva suočena s maksimalnom kaznom od deset godina, Coronel je dobila je relativno blagu kaznu zbog nedostatka krivičnog dosjea i činjenice da nije bila upletena u nasilnije aktivnosti Guzmanovog kartela.

POGLEDAJTE JOŠ:

Podrška na suđenju

Kao odana supruga, Ema je svaki dan prisustvovala suđenju svom suprugu u znak podrške. Pritom se pojavljivala u skupoj dizajnerskoj odeći.

Tokom suđenja El Čapu, bivša misica takođe je objavljivala inspirativne citate o ljubavi i odanosti na u međuvremenu izbrisanom Instagram profilu. Poznata po tome da ne daje intervjue, tada je čak napravila izuzetak i dala redak intervju u kojem je El Čapa predstavila kao oca i supruga punog ljubavi.

Kad je stigla El Čapova presuda, on se okrenuo da još jednom pogleda svoju suprugu i poslao joj poljubac. Boreći se sa suzama, ona mu se tada nasmešila i podigla palac gore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar