Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Južnoafrička Republika privremeno je obustavila planove da zdravstvenim radnicima na prvoj liniji fronta da vakcinu protiv koronavirusa, koju su razvili Univerzitet u Oksfordu i kompanija Astrazeneka. Preliminarni podaci o vakcini Kovidšild, koju su razvili Oksfordski univerzitet i farmaceutska kuća AstraZeneka, pokazali su da pruža ograničenu zaštitu protiv slabijeg oblika južnoafričkog soja kovida.

Na taj potez ova zemlja odlučila se nakon što je jedno kliničko ispitivanje pokazalo da Astazenekina vakcina niije efikasna u sprečavanju blagih i umerenih infekcija južnoafirčkog soja koronavirusa.

„Vakcina Astrazeneke deluje efikasno protiv izvornog soja, ali ne i protiv ove varijante“, naveo je ministar zdravlja Zveli Mhize.

Južnoafrička Republika primila je prošle nedelje prvih milion doza ove vakcine, a očekivalo se da vakcinaciju zdravstvenih radnika počne sredinom februara, podseća AP.

Međutim, preliminarni podaci o vakcini Kovidšild, koju su razvili Oksfordski univerzitet i farmaceutska kuća AstraZeneka, pokazali su da pruža ograničenu zaštitu protiv slabijeg oblika južnoafričkog soja kovida.

Iz farmaceutske kompanije poručuju da još nisu odredili da li vakcina štiti od jačeg oblika kovida izazvanog zaraznijim sojem iz Južne Afrike, preneo je danas BBC.

Preliminarni podaci studije rađene na nešto više od 2.000 ljudi pokazuju da još nije urađena kompletna studija, koja bi trebalo da se objavi sutra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar