Foto: Shutterstock

Tradicionalni stari pasoš sa gomilom ispečatiranih listića uskoro bi mogao da ode u istoriju. Kao i ostali dokumenti, dobiće elektronsku formu. Revolucionarna promena već je stigla u region - susednu Hrvatsku, koja u okviru pilot projekata za razvoj digitalnog pasoša na mobilnom telefonu, uvodi digitalni pasoš. Eputovnica, kako se takođe naziva, omogućava da policija do svih podataka o građanima dođe pomoću samo jednog klika.

Naime, digitalni pasoš će sadržati identične podatke kao i „normalan“, samo u elektronskom obliku.

Takođe će sadržati delimičnu kopiju biografskih i biometrijskih podataka lica. To će omogućiti identifikaciju putnika samo na temelju virtualne komponente digitalne putne isprave.

To znači da će se na digitalnom dokumentu pored skenirane fotografije građana nalaziti i ostali podaci.

Foto:shutterstock byJure Divich; shutterstock

Hrvatski pasoš sadrži sledeće podatke: Kod države, serijski broj pasoša, prezime i ime nosioca pasoša, podatke o državljanstvu, polu, prebivalištu, mestu rođenja, kao i svojeručni potpis vlasnika pasoša. Sve ovo će sada sadržati digitalna verzija dokumenta.

Isprava će se nalaziti na mobilnoj aplikaciji Certilia, koja će za potrebe pilot-projekta vlasniku pasoša omogućiti kreiranje digitalnog pasoša unutar mobilne aplikacije.

Slovenija granica
Slovenija Hrvatska granica Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Kako bi se osigurao visok nivo sigurnosti, pristup se temelji na „hibridnom“ konceptu, u kojem će se putna u digitalnom formatu sastojati od virtualne komponente koja sadrži digitalni prikaz identiteta i jedne fizičke komponente koja je na siguran način povezana s virtualnom komponentom.

Pročitajte još:

Takođe, glavna pogodnost je to što se u okviru ovog pilot projekta građanima omogućava da unapred najave svoj dolazak u neku zemlju, i tako maksimalno skrate vreme čekanja na graničnim prelazima.

Inače, Hrvatska se digitalizuje godinama unazad. Građani ove zemlje od 2009. godine koriste ePasoš, čija se sigurnost trenutno zasniva na proveri autentičnosti ličnih podataka u fizičkom i elektronskom obliku.

To znači da su digitalizovani podaci sačuvani u čipu pasoša identični odštampanim podacima u knjižici pasoša. Izuzetak su biometrijski podaci.

Pilot projekat EU

Inicijativa o digitalnom pasošu je deo pilot projekta koji sprovodi Evropska unija (EU). Hrvatska i Finska, kao i Holandija i Kanada, prve su učesnice pilot projekta za razvoj digitalnog pasoša na mobilnom telefonu, čiji je krajnji cilj korišćenje najnovije tehnologije za olakšanje putovanja i poboljšanje bezbednosti putnika. Hrvatski građani će među prvima u Evropskoj uniji moći da koriste digitalni pasoš u svom digitalnom novčaniku na svom mobilnom telefonu.

Foto: EPA/GYORGY VARGA HUNGARY OUT

Projekat u Hrvatskoj sprovode MUP i AKD, u kojima objašnjavaju da je reč o zahtevnom projektu, u kojem tek predstoji razvoj i brojna testiranja, zbog čega je Evropska komisija odobrila finansiranje u iznosu od skoro 2,3 miliona evra.

AKD takođe radi na uspostavljanju i razvoju nove generacije međunarodno sertifikovanog apleta za novu e-ličnu kartu, kao sredstva za kreiranje kvalifikovanog elektronskog potpisa.

Radi na unapređenju zaštite pasoša Republike Hrvatske novim dizajnom i modernim elementima zaštite od falsifikata, razvija projekte podrške procesima digitalizacije visokog obrazovanja i zdravstva, a svoje resurse značajno je usmerio ka sektor mobilnosti i transporta.

BONUS VIDEO Reportaža iz voza na liniji Beograd – Bar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare