Foto: Handout / AFP / Profimedia

Japan je dao zeleno svetlo svom svemirskom robotu (SLIM) da danas izvrši "precizno" sletanje na Mesec i tako postane peta zemlja sveta koja je posetila Zemljin satelit, prenosi Rojters.

SLIM je dostigao visinu od 15 kilometara iznad površine Meseca, gde će započeti autonomni 20-minutni spust od ponoći u subotu (15:00 GMT petak), saopštila je Japanska agencija za istraživanje svemira (JAKSA).

Nazvan „mesečev snajperista“, SLIM će pokušati da sleti u okviru oblasti od 100 metara oko svoje mete, što predstavlja značajno uže područje sletanja u odnosu na konvencionalnu preciznost od nekoliko kilometara.

Uspešno precizno sletanje SLIM-a, prema rečima profesora Univerziteta Ritsumeikan Kazutoa Saikia koji je razvio SLIM-ovu blisku infracrvenu kameru za analiziranje mesečevih stena posle sletanja, pomoći će Japanu da svoju naprednu tehnologiju zadrži na veoma visokom nivou u svetu.

Pročitajte još...

SLIM je opremljen sa dve male autonomne sonde, „vozila za lunarne izlete“ LEV-1 i LEV-2, koje će neposredne pre sletanja biti puštene kako bi snimili sletanje SLIM-a na mesečevu površinu, piše AP.

Vozilo LEV-1, veličine je mikrotalasne rerne i opremljeno antenom i kamerom, dok je LEV-2 rover u obliku lopte opremljen sa dve kamere, koji je razvila JAKSA zajedno sa Sonijem, proizvođačem igračaka Tomijem i Univerzitetom Došiša.

JAKSA će emitovati direktan prenos sletanja na svom Ju Tjub Kanalu, a ljubitelji svemira istorijski trenutak moći će da prate i na velikom ekranu u kampusu agencije Sagamihara jugozapadno od Tokija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar