Evri Foto:Shutterstock

Evronovčanice će dobiti novi dizajn, a prepoznatljivi motivi prozora i mostova koje su Evropljani na svojoj valuti gledali već 21 godinu, mogli bi, kako se čini, otići u istoriju.

Novi dizajni, njih sedam koje je objavila Evropska centralna banka (ECB), variraju od prirodnih motiva poput ptica ili reka pa do motiva budućnosti Evrope, njenih vrijednosti i, kako kaže ECB, zajedničkog evropskog identiteta.

Kakav novac žele građani?

Banka je otvorila debatu za javnost u evrozoni u konzultacijama koje će trajati do kraja avgusta.

Svi građani zemalja evrozone moći će da učestvuju u anketi na stranicama ECB-a, koji će osnovati i fokus grupe kako bi se uverili da su mišljenja svih u celoj evrozoni jednako zastupljena, prenosi Dnevnik.hr.

„Radimo na novoj seriji hajtek novčanica, a ideja je da sprečimo falsifikovanje novca i umanjimo posledice za okolinu. Odlučni smo u tome da zadržimo gotovinu i želimo da plaćanje na taj način uvek ostane kao mogućnost“, kazao je član izvršnog odbora Fabio Paneta, piše Politiko.

Finalni dizajn odabraće Upravno veće banke sledeće godine.

Ptice i reke umesto prozora i mostova

Šest od sedam predloga dala je Tim Edvajzori Grupa (TGA), grupa stručnjaka koje je ECB imenovao 2021. godine. Upravno veće odlučilo je dodati još jedan predlog – evropsku kulturu, i to kako bi ojačalo evropski identitet. Grupa je dobila zadatak da kreira priču za svaki predlog i naglasiti njegovu vrednost i ono što ga je inspirisalo.

Foto: Shutterstock

Da nečiji nacionalni osećaji ne bi bili povređeni odabirom tema ili osoba povezanih s nekom konkretnom zemljom, odabrani su prirodni motivi ptica i reka, koji simbolizuju slobodno kretanje bez granica i međusobnu povezanost zemalja Evrope.

Ptice su zamalo pobedile na prethodnom takmičenju pre 20 godina.

Premda nema sokola ili golubice na dizajnu novčanica, na novčanici od 50 evra postoji mesto za sovu, pticu s kojom se predsednica ECB-a Kristin Lagard uporedila na svojoj drugoj konferenciji za medije.

PROČITAJTE JOŠ:

Čin magije

Druge ideje na ovogodišnjem takmičenju uključuju prikaz ruku kao simbola zajedničke izgradnje Evrope i budućnost Evrope koju bi simbolizovali svojevrsni portreti Evropljana koji još nisu rođeni.

Ideje će biti izazov za dizajnere ECB-a, a sama je banka priznala da je što se tiče teme evropske vrednosti u prirodi prikazivanje apstraktnih, no istovremeno izuzetno važnih koncepata na novčanicama zaista čin magije.

Ekspertna grupa upozorila je da bi sedmi predlog – „Naša Evropa, mi“ mogao biti pogrešno shvaćen s obzirom na to da se temelji na ideji zajedničkog evropskog kulturnog identiteta.

BONUS VIDEO: Bajden će ponovo u trku za predsednika SAD: Stiže li ga Tramp ovog puta?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar