Na ključni NATO samit u Vilnjusu u Litvaniji, koji bi zauvek mogao da promeni istoriju, predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden došao je čuvenim vozilom "zver" - blindiranim superiornim državnim automobilom koji ga vozi na bilo koje putovanje van Bele kuće, bilo strano ili domaće.

Radi se o vozilu koje je u potpunosti oklopljeno sa gumama dizajniranim da održavaju kretanje automobila čak i ako sva četiri točka primaju dolaznu vatru. Ima mogućnosti noćnog osmatranja i može da izbaci dimne zavese i naftne mrlje kako bi zbunio svakoga ko želi da ga prati.

Oklop vozila se sastoji od aluminijuma, keramike i čelika i može biti debeo i do osam inča u nekim tačkama.

Prozori automobila se ne otvaraju, a napravljeni su od stakla otpornog na metke debljine pet inča. A za vrata automobila se kaže da su teška kao ona u putničkom avionu Boeing.

Takođe je hermetički zatvoren i zvučno izolovan – unutrašnjost ima zvučnike tako da putnici mogu da čuju šta se dešava van automobila – i nosi zalihe kiseonika u slučaju hemijskog ili biološkog napada.

Najvažniji samit ove godine

Podsetimo, samit kom prisustvuje Bajden i lideri ostalih članica NATO saveza, mogao bi da promeni dosadašnji tok rata u Ukrajini.

Naime, glavna tema dvodnevnog događaja će biti na koji način će članice odgovoriti na zahtev Ukrajine o pridruživanju NATO-u.

Foto: REUTERS/Ints Kalnins

Pored toga, zvaničnici članica NATO-a pozabaviće se i pitanjem članstva Švedske.đđ

Samit je počeo rano jutros, a centralni događaji će se odigravati tokom dana.

U 12 časova, očekuje se susret generalnog sekretara NATO-a i predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena, nakon čega će Stoltenberg i predsednik Litvanije Gitanas Nauseda lično pozdraviti svakog šefa države i vlade.

U 13 časova će početi sastanak Severnoatlantskog saveta na nivou šefova i država, kojem će prisustvovati i Švedska.

Foto: Vitalii Vodolazskyi / Shutterstock

Uvodnu reč će imati generalni sekretar Alijanse, a okupljene će pozdraviti i litvanski predsednik.

Tokom dana će biti održana ceremonija potpisivanja Deklaracije o saradnji u vazdušnom prostoru Estonije, Letonije i Litvanije.

U 16.30 očekuje se konferencija za medije generalnog sekretara Stoltenberga, kao i sastanak Severnoatlantskog saveta na nivou ministara spoljnih poslova kojim će predsedavati zamenik generalnog sekretara NATO-a.

Pročitajte još:

Sastanku će prisustvovati predstavnici Švedske, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Moldavije i zamenik generalnog sekretara Evropske unije za zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku.

Biće održan i sastanak Severnoatlantskog saveta na nivou ministara odbrane, kojem će takođe prisustvovati predstavnik Švedske.

U 18 časova će početi večera šefova država i vlada u predsedničkoj palati u Vilnjusu, a u 19 sat večera šefova diplomatije i ministara odbrane.

BONUS VIDEO NATO samit

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar