Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Najveći italijanski sindikati prete štrajkovima i traže prekid rada u više privrednih delatnosti kao i bolje bezbednosne mere za radnike koji moraju da rade tokom pandemije koronavirusa.

U Lombardiji, italijanskom regionu najteže pogođenmj pandemijom u kojoj je umrlo više od 6800 ljudi, štrajkove su najavili radnici u  hemijskoj, tekstilnoj, papirnoj i štamparskoj industriji.

Radnici na benzinskim pumpama takođe su  su najavili da će početi da zatvaraju pumpe na  auto-putevima od srede uveče  jer je postalo nemoguće garantovati sigurnost i nastaviti sa poslom.

U nedelju je vlada naredila zatvaranje preduzeća koja nisu nužna za funkcionisanje  društva u krizi do najmanje 3. aprila ali je rekla da drugi u strateškim sektorima, od banaka do prehrambene industrije, trebajuda nastave sa radom.

No najveći italijanski sindikati su rekli da vlada nije u potpunosti u obzir uzela njihovu zabrinutost te da su uključene mnoge delatnosti koje nisu ključne.

„Zdravlje i sigurnost ljudi imaju prioritete pred svim drugim zahtevima“, poručili su sindikati.

Kako bi postigli dogovor, čelnici sindikata trebaju u utorak navečer održati video-konferenciju s ministrom industrije Stefanom Patuanelijem i ministrom financija Robertom Gualtierijem.

Premijer Đuzepe Konte  je rekao da vlada radi na nalaženju rešenja koje bi omogućilo ključnim sektorima u preivredi sa radom ai da radnici budu sigurni.