Šabac, bolnica, respiratorna jedinica
Foto: Opšta bolnica "Dr Laza K. Lazarević" Šabac

Plućni respiratori za intenzivnu negu koje je u jeku pandemije COVID-19, u martu prošle godine, italijanska regija Lacio kupila od kineskog proizvođača, biće "povučeni", jer nisu u skladu sa bezbednosnim zahtevima utvrđenim važećim zakonodavstvom, piše dnevni list La Verita. Policija istovremeno istražuje slučaj uvoza 800 miliona zaštitnih maski, koje su plaćene milijardu i 250 miliona evra.

Odluku je donela Direkcija za socijalno-zdravstvena pitanja regije Lacio, u kojoj se nalazi i glavni grad Rim.

Reč je o 140 respiratora Aeonmed VG70, koji su pre godinu dana uvezeni uz odobrenje tadašnjeg šefa civilne zaštite Anđela Borelija.

List, koji je došao u posed mejl prepiske između kineskog proizvođača i kupca u Italiji, tvrdi da se u pregovorima o kupovini kineski proizvođač poziva na bivšeg premijera Masima D’Alema kao osobu koja je potvrdila spremnost tadašnje vlade da odobri uvoz respiratora.

List podseća da paralelno s istragom o uvozu kineskih respiratora policija istražuje slučaj uvoza 800 miliona zaštitnih maski, koje su plaćene milijardu i 250 miliona evra.

Istraga je pokrenuta nakon što je to zatražio član vlade regije Lacio, iz stranke Liga.

Regionalnu vladu Lacija čine stranke levog centra, a predsednik regije je Nikola Cingareti, doskorašnji generalni sekretar Demokratske stranke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar