Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Nepal istražuje kako je bahreinski princ, koji želi da se popne na Everest, došao u zemlju sa 2.000 doza vakcine protiv koronavirusa bez zvaničnog odobrenja, saopštile su vlasti.

Pročitajte još:

Šeik Mohamad Hamad Mohamad Al Kalifa, koji je u ponedeljak doputovao u Katmandu, nameravao je da donira vakcine AstraZeneka jednom selu, saopštila je nepalska ambasada u Bahreinu.

„Vakcine su unete bez neophodne procedure i bez prethodnog odobrenja naše kancelarije. Vodimo istragu i odlučićemo da li vakcine mogu da se upotrebe“, izjavio je portparol odeljenja za lekove.

Princ i njegov tim u kojem su pripadnici kraljevske garde Bahreina, vratili su se u Nepal naon što su još u oktobru osvojili dva vrha na Himalajima.

Vlasti su tada izdale posebnu dozvolu za ulazak šeika i njegovog tima iako su granice bile zatvorene zbog pandemije koronavirusa.

Nepal je sada otvorio granice za planinare, a princ i njegov tim su među prvima stigli.

Odsustvo inostranih planinara teško je pogodilo ekonomiju Nepala pošto turizam čini osam odsto BDP te siromašne zemlje i obezbeđuje više od milion radnih mesta, podaci su Svetskog saveta za putovanja i turizam.

Planinari moraju da budu u sedmodnevnom karantinu i imaju negativan test na koronavirus pre ekspedicije.

Nepal je u januaru počeo vakcinaciju nakon što je iz Indije stiglo milion doza vakcina AstraZeneka.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar