Foto: EPA-EFE/Ariel Schalit

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u tajnosti je u nedelju posetio Saudijsku Arabiju i sastao se s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom i američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom koji se nalazi u službenoj poseti toj zalivskoj zemlji.

Pročitajte još:

Netanjahuova kancelarija i predstavnici ambasade SAD u Jerusalimu nisu komentarisali vest izraleskog radija da je Netanjahu u pratnji šefa obaveštajne službe Mosad doputovao u Neom na Crvenom moru i tamo proveo pet sati.

Avi Šarf iz dnevnog lista Harec objavio je podatke o praćenju aviona koji pokazuju da je poslovni avion poleteo iz Tel Aviva i sletio u Neom, na saudijskoj obali Crvenog mora, gde su Bin Salman i Pompeo imali u nedelju zakazan sastanak.

Pompeo nastoji da privoli Saudijsku Arabiju da, poput svojih suseda – Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina – uspostavi zvanične odnose sa Izraelom. Agencija Rojters navodi da je reč o politici približavanja uzemeljenoj na zajedničkoj brizi zbog Irana.

Proteklih godina jačaju tajne veze i Izraela i Saudijske Arabije, a promenu u politici, kako se veruje, predvodi prestolonaslednik koji vidi u Izraelu strateškog partnera u borbi protiv iranskog uticaja u regionu.

Rijad za sada ne razmatra normalizaciju odnosa s Izraelom, ističući da bi prvo trebalo rešiti pitanje položaja Palestinaca u toj zemlji, ali su saudijske vlasti dozvolile izraelskim aviokompanijama da preleću preko njihovih teritorija prema novim destinacijama u Persijskom zalivu i Aziji.

Bivši šef Mosada Dani Jatom ocenio je da bi sporazum izmedju Izraela i Saudijske Arabije bio strateški geopolitički događaj koji bi uveliko doprineo jačanju izraelskih interesa u regionu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar