Foto: EPA-EFE/DEDI SINUHAJI

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo rekao je danas da će prvi u zemlji primiti vakcinu protiv kovida-19 u kampanji vakcinacije koja će biti besplatna za sve, kako bi pokazao građanima da je vakcina bezbedna.

„Objavljujem danas da će vakcina protiv kovida-19 biti besplatna za sve građane, i da ću ja prvi da se vakcinišem,“ saopštio je predsedik i dodao da na taj način neće biti nikakvog razloga za ljude da se ne vakcinišu ili da sumnjaju u bezbednost vakcine.

Predsednik, pak, nije naveo koja će vakcina biti upotrebljena i kada bi kampanja vakcinacije mogla da počne.

Pročitajte još:

Indonežanske vlasti su prvobitno planirale da besplatno vakcinišu lekare, državne službenike, pripadnike policije i vojske.

Za razliku od brojnih drugih zemalja indonežanska vlada je navela da hoće prioritet da da aktivnom stanovništvu od 18 do 59 godina, a ne najstarijim.

Predsednik Vidodo je na kraju danas objavio da će vakcina biti besplatna za sve, zahvaljujući preraspodeli resursa.

Do danas Džakarta je obezbedila isporuku ukupno više od 350 miliona doza vakcina, prema Globalnom centru za zdravstvene inovacije pri američkom univerzitetu Djuk (Duke). To još nije dovoljno da se obezbedi po dve doze za gotovo 270 miliona stanovnika.

Indonezija je početkom decembra dobila prvu isporuku od 1,2 miliona doza vakcine u proizvodnji Sinovaka a 1,8 miliona doza se očekuje u januaru.

Ta zemlja je najpogođenija virusom u jugoistočnoj Aziji sa oko 630.000 potvrđenih slučajeva zaraze i više od 19.000 umrlih od kovida-19.

Glavni grad Džakarta će povećati restrikcije od petka do 8. januara, pozivajući zaposlene da rade većinom od kuće posle porasta broja zaraženih. Zabranjene su novogodišnje proslave na javnim mestima u glavnom gradu, kao i na Baliju, i ostrvima Java i Sulavesi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar