Neven Barković Foto: Sinisa Sunara

Najčitaniji hrvatski portal Index.hr ušao je u okršaj sa moćnom Hrvatskom demokratskom zajednicom, duhovitim i ironičnim upitnikom "da li ste čovek ili član HDZ" a potom i nalepnicama i majicama u znak podrške riječkom kafiću "Tri majmuna" koji je nedavno poručio članovima i simpatizerima HDZ-a da su kod njih "nepoželjni“. Odmah se oglasio hrvatski premijer i član HDZ Andrej Plenković koji se obrušio na kafić, a potom i na Index, optuživši ih da su fašisti, rasisti i diskriminatori. Portal Nova.rs je sa Nevenom Barkovićem, zamenikom glavne urednice portala Index.hr razgovarao o tome šta ih "žulja" kod HDZ-a i kako su se odlučili na ovaj vid obračuna.

Pročitajte još:

„Korupcija, kriminal, nepotizam – sve te pojave u društvu se najviše manifestuju upravo u HDZ-u. Otkad je Hrvatska postala nezavisna država, 80% vremena na vlasti je upravo HDZ, pa nije čudno da nas od svih stranaka upravo najviše ‘žulja’ ona koja je praktično konstantno na vlasti i u svojim rukama drži sve ili gotovo sve poluge moći. Šačica nezavisnih medija, među kojima prednjači Index, je u zadnjih 20-ak godina otkrila bezbroj korupcijskih afera u kojima su glavni akteri upravo HDZ-ovci, od predsednika vlade preko ministara, pa sve do najnižih nivoa. Zbog takve vlasti Hrvatska je i ekonomski i po nizu drugih faktora najgora ili među najgorim državama EU. To je nešto što bi trebalo da ‘žulja’ ne samo sve medije u Hrvatskoj, nego i sve njene građane“, počinje razgovor za Nova.rs Neven Barković, zamenik glavnog urednika portala Index.hr.

Neposredan povod za upitnik i majice i nalepnice bila je činjenica da se premijer Hrvatske, zemlje koja se bori s pandemijom i posledicama razornih zemljotresa u Baniji i Zagrebu, već 10-ak dana bavi Fejsbuk statusom vlasnika jednog kafića u Rijeci. Taj čovek je na Fejsbuku napisao da HDZ-ovci nisu dobrodošli u njegov kafić i sad se vrh HDZ-a time bavi već danima umesto da rade ono za što ih plaćaju hrvatski porezni obveznici, kaže Barković.

Foto: shop.index.hr

HDZ jedina hrvatska stranka koja je na sudu osuđena za korupciju

„No, mnogo važniji motiv je činjenica da je HDZ jedina hrvatska stranka koja je na sudu osuđena za korupciju, a u isto vreme je najpopularnija stranka u Hrvatskoj. One koji se u tom pop-up prozoru na Indexu izjasne kao članovi HDZ-a taj pop-up upućuje na deo Indexa u kojem izveštavamo upravo o HDZ-ovim korupcijskim aferama i redovno otkrivamo nove. Na taj način smo hteli i same HDZ-ovce, ako to slučajno već ne znaju, da podsetimo u kakvu su to organizaciju svojevoljno ušli“, kaže naš sagovornik.

Osnovni posao medija trebao bi da bude propitivanje i kritika vladajućih, jer oni upravljaju našim životima i donose odluke u naše ime i stoga najviše zaslužuju da budu pod lupom javnosti, baš kao što zaslužuju i najviše kritika. Ako im se kritike ne sviđaju, to je njihov problem, a ne naš, poručuju iz Indexa.

Foto: Printscreen/index.hr

Ne bojimo se 

Na Indexovu akciju, veliki deo javnosti je, kaže Barković, reagovao pozitivno dok su reakcije HDZ-ovaca „bile očekivane, oni tvrde da se radi o dehumanizaciji, govoru mržnje i diskriminaciji“.

„To su, naravno, potpune gluposti. HDZ je dehumanizovao celu Hrvatsku i potpuno je apsurdno da se oni, koji su najmoćniji u Hrvatskoj, uopšte usuđuju da tvrde da njih neko diskriminiše i dehumaniše“, rekao je Barković.

Kaže da se Index.hr, ne plaši sankcija vlasti koje su već najavljene i već su preduzeti neki koraci u tom smeru.

„Nisam nimalo iznenađen time da smetamo HDZ-u jer otkrivamo kriminal njihovih članova, naročito onih na visokim funkcijama. Ne čudi me da žele da nas ućutkaju, ali u tome neće uspeti. Index će na sudu znati da odgovori na njihove optužbe. Vodeći pravni stručnjaci za medijsko pravo kažu da ono što smo napravili nije nikakva diskriminacija ni govor mržnje, nego kritika vlasti i sloboda govora“, poručio je zamenik glavne urednice ovog hrvatskog portala.

Kaže i da su im pretili, ali ih to preterano ne potresa jer „i inače dobijamo pretnje od onih koji ne mogu podneti činjenicu da se neko u Hrvatskoj, a naročito najčitaniji portal u zemlji, bavi kriminalom moćnika. Navikli smo na pretnje“.

Foto: Printscreen/index.hr

Naša misija je da otkrijemo istinu, koliko god bila neugodna za vlast

Iz Indexa poručuju da imaju još ideja kojima će pokazati svoj stav prema HDZ-u. „U duboko korumpiranom društvu kakvo je hrvatsko takvih ideja u Indexu nikad ne nedostaje. Nije to nešto što je Index počeo raditi juče, to je isti stav prema kriminalu vladajućih koji je Index zauzeo od svojih početaka, pre gotovo 20 godina, nezavisno od toga ko je na vlasti. Naša misija je da otkrivamo istinu, koliko god da je neugodna za vladajuće, da budemo na strani slabijih i nazivamo stvari pravim imenom. Ako, dakle, HDZ-ovci žele da ih počnemo tretirati kao ljude, neka se počnu ponašati kao ljudi“, rekao je Barković.

Na pitanje Nova.rs kako bi glasila parola na srpskim portalima, a da bude paralela onoj ss Indexa: „da li si čovek ili HDZ-ovac“, kaže da bi takvo pitanje moglo da glasi: „Jeste li čovek ili sendvičar“.

I za kraj, savet kako da mediji u Srbiji na miran način pokažu svoj stav i neslaganje sa aktuelnom vlašću.

„Sve što je potrebno je malo hrabrosti, upornosti i odlučnosti. Preporučio bih to svima koji žele da se bave novinarstvom. Novinarstvo, naravno, nije za svakoga. Oni koji bez propitivanja prenose poruke vladajućih u javnost nisu novinari nego PR-ovi. Novinari ne veruju vladajućima a priori. Novinari postavljaju pitanja, insistiraju na odgovorima i neumorno istražuju. Samo tako se može zadobiti kredibilnost i poverenje čitalaca. To je teži i skuplji put, ali čista savest i poverenje javnosti nemaju cenu“, poručuje Neven Barković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar