Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

U Nemačkoj ovih dana na videlo izlazi sve više slučajeva vakcinisanja preko reda. Prednjače političari i raznorazni zvaničnici. Opravdanja koja iznose svima verovatno zvuče poznato, piše DW.

Redosled vakcinisanja u Nemačkoj jasno je regulisan uredbom Saveznog ministarstva zdravlja: prve su na redu osobe starije od 80 godina, kao i one koje imaju posebno visok rizik od zaraze jer rade u bolnicama, lekarskim ordinacijama, u ustanovama za negu starijih i bolesnih ili u centrima za vakcinaciju.

Nemačka novinska agencija (dpa) piše da se ta uredba krši u čak devet saveznih pokrajina i navodi da se u većini slučajeva to opravdava sledećim razlogom: na kraju dana preostale su doze vakcina pa nisu hteli da ih bace. Vakcina, naime, najpre mora da se pripremi i razblaži, a potom može da se koristi samo još nekoliko sati.

Pročitajte još:

Uredbu najviše krše lokalni političari

U Severnoj Rajni-Vestfaliji već́ u januaru je postalo poznato nekoliko slučajeva lokalnih političara koji su vakcinisani mnogo ranije nego što je bio njihov red. Između ostalih, to su učinili i sadašnji i bivši gradonačelnici Henefa, kao i gradonačelnik Vahtberga. I u Bavarskoj, Donjoj Saksoniji, Brandenburgu i mnogim drugim pokrajinama više lokalnih političara takođe se vakcinisalo preko reda.

Prema rečima gradonačelnika u Haleu, tamo su prvo pokušali da preostale doze daju ljudima iz prve prioritetne grupe. Nakon što im to nije uspelo, izabrali su osobe po načelu „slučajnog uzorka“, a među njima su, igrom slučaja, bili on i deset gradskih odbornika. Okružni odbornik Zala vakcinisao se u decembru, jer je, kaže, bio na konsultacijama u klinici koja je upravo vakcinisala svoje zaposlene. Jedna doza je preostala, a niko drugi od zaposlenih ni pacijenata nije hteo da se vakciniše, objasnio je odbornik.

Biskup, šef Crvenog krsta, direktori bolnica…

Augsburški biskup Bertram Majer i njegov generalni vikar takođe su vakcinisani. Biskupija je to opravdala time što obojica rade kao dušebrižnici u domovima za stare.

Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Krajem januara vakciniani su i članovi uprave u bolnicama u Bremenu i Bad Vildungenu, pre svih lekara i ostalog medicinskog osoblja. Klinika je to opravdala činjenicom da rukovodstvo mora da ostane sposobno za delovanje u hitnim slučajevima.

Krajem januara u Hamburgu je vakcinisano 102 vatrogasca i dva policajca. Zaposleni u kriznom štabu i zdravstvenim vlastima takođe su vakcinisani, uključujući i pokrajinskog savetnika za socijalna pitanja. U okrugu Štendal u Saksoniji-Anhalt vakcinisano je 330 policajaca iako spadaju tek u drugu prioritetnu grupu. A i gotovo 400 policajaca u Saksoniji vakcinisano je pre nego što bi inače došli na red.

Vakcinacija preko reda za sada je imala ozbiljne posledice samo po Haralda Krigera (63), šefa Crvenog krsta u Hamburg-Harburgu. On, kao i ostali zaposleni koji nisu radili na terenu, dobili su vakcinu, pa je Kriger, kao odgovorna osoba, dobio i otkaz. Crveni krst Harburga organizuje mobilne timove za vakcinisanje zaposlenih i štićenika u staračkim domovima. Harald Kriger je 36 godina bio direktor Crvenog krsta u Harburgu i ima je još dve godine do penzije.

Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Jens Špan: Na nama je da pružimo dobar primer

Savezni ministar zdravlja Jens Špan (CDU) u međuvremenu je prokomentarisao tu pojavu. Prioriteti koji su određeni i oni dalje važe, rekao je Špan i dodao: „Istovremeno – a ova rečenica je nova u pravilniku o vakcinisanju – u pojedinačnim slučajevima kada je u večernjim satima neophodno izbeći bacanje vakcine, može se odstupiti od uredbe“.

Ponekad, ako se ljudi ne pojave u zakazanom terminu, ostaje vakcina koje ne bi trebalo baciti. „Ipak, i za takve slučajeve trebalo bi imati sistem koji uzima u obzir uredbu o vakcinaciji“, rekao je Špan. „Na nama je da pružimo dobar primer i, ako treba, da stanemo na kraj reda“, naglasio je ministar.

Jenz Špan Foto: EPA-EFE/Schacht Henning / POOL

U nemačkim pokrajinama se različito ophode s viškom vakcina na kraju dana. Tako su se ponegde preostale doze davale hitnim službama i osoblju koje sprovodi vakcinaciju, a neki centri za vakcinisanje napravili su spiskove kandidata koji još nisu na redu, ali su u prvoj grupi prioriteta.

A u Ulmu, na primer, svakog dana pripremaju samo 90 odsto planiranih doza. Ostatak vakcina se priprema samo po narudžbi. U Berlinu preostale doze idu timovima za vakcinaciju – a to bi u krajnjem slučaju moglo da obuhvati i policajce.

Nemačka Fondacija za zaštitu pacijenata zahteva stroge kazne za one koji krše pravila. „Obrazloženje je uvek isto: suvišne vakcine bi inače morale da se bacaju“, rekao je predsednik Fondacije Ojgen Briš. On se zalaže za drastične kazne za prekršioce: novčanu ili čak i zatvorsku kaznu. Takođe smatra da bi trebalo formirati alternativne spiskove osoba koje još nisu na redu, ali spadaju u prioritetnu grupu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar