Foto: ROLF VENNENBERND / AFP / Profimedia

Naslednici Aldi Norda, čije bogatstvo Forbs procenjuje na 17 milijardi dolara, svađaju se zbog testamenta.

Pročitaj i:

Svađa između naslednika nemačkog maloprodajnog carstva Aldija i Trader Joe’s eskalirala je nakon što je unuk jednog od osnivača lanca supermarketa odlučio da tuži svoju majku za navodnu proneveru novca iz porodične firme.

Nikolaj Albreht, unuk pokojnog suosnivača Aldija Tea Albrehta, podigao je tužbu protiv svoje majke, Babet, svoje tri sestre i njihovog advokata i tvrdi da su nepropisno podigli milione evra iz jedne od porodičnih kompanija, izvestio je Zidojče cajtung.

Aldi, jedan od najvećih svetskih lanaca supermarketa, osnovala su nakon Drugog svetskog rata braća iz Esena, Karl i Teo Albreht, a 1961. godine poslovno carstvo je podeljeno na severnu i južnu diviziju, Aldi Nord i Aldi Süd, a kasnije su kupili i američki maloprodajni lanac Trader Joe’s.

Naslednici Aldi Norda, čije bogatstvo magazin Forbs procenjuje na 17 milijardi dolara, javno se svađaju još od smrti drugog sina Tea Albrehta, Bertolda 2012. godine, koji je u testamentu ograničio uticaj porodice nad upravnim odborom tri kompanije koje brinu o porodičnom bogatstvu.

Foto: wcrART/face to face / Face to Face / Profimedia

Albrehtova udovica, Babete i njena deca – tri ćerke i sin rođeni kao četvorke 1990. i još jedna ćerka rođena 1992. – pokušali su da ospore tu klauzulu testamenta, ali u tome nisu uspeli. 2019. godine nemački federalni upravni sud odlučio je da naslednici moraju da smanje svoje prisustvo u upravnom odboru u Jakobus Stiftungu, jednoj od tri firme.

Naslednici su dosad, čini se, ignorisali uputstva: ranije ove godine nadzornik firme u Schleswig Holsteinu požalio se da porodica i dalje kontroliše upravni odbor.

Poslednji obrt otkriva postojanje razdora u samoj porodici koja se žestoko bunila protiv uputstava iz očevog testamenta te je sin Nikolaj optužio svoju majku i sestre da koriste dominaciju nad odborom kako bi sebi, suprotno svim pravilima, isplatili milione evra iz porodične kompanije.

Sudska tužba iz avgusta baciće senku  na budućnost poslovnog carstva Aldi bez obzira na to hoće li Nikolaj na sudu biti uspešan ili ne.

Ideja o trostrukoj strukturi Aldi Nord kompanije, osmišljena je kako bi se sprečilo neprijateljsko preuzimanje, a od uključenih strana zahteva značajno ulaganje, a u protivnom bi čitava kompanija mogla biti blokirana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar