Foto:REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Trideset lekara i naučnika poručilo je danas u otvorenom pismu hrvatskoj javnosti, da bez vakcinisanja protiv korona virusa epidemija neće nestati, istakavši da su na osnovu strogih naučnih ispitivanja uvereni da će sve odobrene vakcine biti delotvorne i sigurne. Lekari i naučnici su podržali i preporučuju službeni Program vakcinisanja u Hrvatskoj, prema usklađenom rasporedu i prioritetima, kako bi se zaštitili od mogućih teških posledica bolesti.

„Na temelju strogih ispitivanja koja se sprovode pre puštanja vakcine u upotrebu, a prema rigoroznim pravilima medicinske i naučne zajednice i regulatornih agencija, mi smo uvereni da će sve odobrene vakcine protiv Kovid-19 biti delotvorne i sigurne i da će rizik od njihovih ozbiljnih nuspojava biti sveden na najmanju moguću meru“, istakli su potpisnici pisma, među kojima je i naućnik Ivan Đikić.

Oni upozoravaju da bez vakcinisanja, kao i bez poštovanja pravilnih epidemioloških mera, ova pandemija neće nestati nego će posledično duže trajati i uzrokovati dodatne ljudske i ekonomske gubitke za građane Hrvatske, prenosi Hina.

„Pravilno vakcinisanje obezbeđuje zaštitu od infekcije za pojedince, a vakcinisanje populacije može dovesti do stvaranja kolektivnog imuniteta. Iz navedenih razloga, ali i zbog nedostatka delotvorne terapije, smatramo vakcinisanje protiv covid-19 najboljim načinom za zaštitu ljudi“, navodi se u izjavi.

Naučnici i lekari iz Hrvatske i inostranstva utvrdili su da je koronavirus opasan i visokozarazan, a da je rizik od ozbiljnih nuspojava vakcinisanja nemerljivo manji od komplikacija uslied bolesti covid-19 za svaku životnu dob.

„Mnogo je ljudi neodlučno hoće li se vakcinisati ili ne zbog mogućih nuspojava. Važno je shvatiti da vakcina aktivira imuni sustav i ‘uči’ ga prepoznavanju virusa na siguran način. Stoga ono deluje kao ‘lažna’ infekcija, što pomaže stvaranju imuniteta protiv korona virusa SARS-COV-2, ali može i izazvati prolazne nelagodnosti“, pojašnjavaju.

Kažu i da su vakcine protiv Kovida-19 razvijena brže nego i jedna druga vakcina na svetu, i da razumeju interes javnosti za njih i pitanja koja se o njemu postavljaju. Ipak, navode da je njihovo poverenje u razvijene vakcine zasnovano na rezultatima naučnih ispitivanja, a da se vakcina koja će se koristiti u Hrvatskoj testiraju i odobravaju prema najstrožim sigurnosnim kriterijumima Evropske unije.

Mnoge nuspojave poput lokalnog crvenila, povišene telesne temperature i umora zapravo su normalne posledice nakon svakog vakcinisanja, odnosno očekivana aktivacije imunog sistema, ali se one se ne smatraju težim nuspojavama, pojašnjavaju naučnici.

„Ali, kako bi se rizik od ozbiljnih nuspojava smanjio na najmanju moguću meru, sprovode se opsežne i rigorozno kontrolisane kliničke studije na desetinama hiljada dobrovoljaca“, kažu. Dodaju da i nakon odobravanja vakcina, primenu vakcina kontinuirano kontrolišu regulatorna tela te se pri eventualnim pojavama ozbiljnijih nuspojava vakcinisanje ograničava ili obustavlja.

Na kraju izjave, istakli su da kao naučnici i članovi zdravstvene zajednice jednoglasno podržavaju i preporučuju službeni Program vakcinisanja u Hrvatskoj, prema usklađenom rasporedu i prioritetima, kako bi se zaštitili od mogućih teških posledica bolesti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar