Foto:Nova S

Treba biti otvoren za različite vakcine, a zemlje koje nemaju veliku finansijsku moć treba da vode računa i o ceni, smatra dr Ratko Đukanović.

Pročitajte još:

Pulmolog, infektolog i stručnjak za astmu profesor dr Ratko Đukanović sa Univerziteta Sauthemtpon u Engleskoj u jutarnjem programu televizije Nova S govorio je o odluci Velike Britanije da među prvim zemljama na svetu započne masovnu imunizaciju stanovništva.

Vakcinacija Fajzerovom vakcinom u Velikoj Britaniji počela je pre nedelju dana, a dr Đukanović je istakao da je Fajzer vakcina prva ispunila sve kriterijume strogih britanskih agencija za javno zdravlje i lekove.

„Mi smo u Britaniji imali sreću da prvi u svetu dobijemo vakcinu za koju se zna da je bezbedna i efikasna“, naveo je dr Đukanović, ali i istakao da Fajzer vakcina nije jedina koja može da reši sudbinu naše planete.

„Treba voditi računa o tome koliko je vakcina kvalitetna, a po meni je dobra svaka čiji je postotak uspeha preko 60 posto“, istakao je dr Đukanović. „Cilj je stvoriti imunitet krda. Treba biti otvoren za različite vakcine, a zemlje koje nemaju veliku finansijsku moć treba da vode računa i o ceni. Fajzer vakcina je deset puta skuplja od nekih drugih.“

Kada je poćela pandemija, predviđanja su bila da će smrtnost biti 6 ili 7 odsto, pa su se prognoze promenile, ali treba shvatiti da virus ubija ljude, istakao je dr Đukanović. Ne samo stare, već i mlađe ljude, a nepotrebno je da danas mladi ljud umiru od virusa koji ćemo moći da sprečimo vakcinom.

„Ljudi moraju da se informišu. Ta vakcina je bezbedna“, rekao je dr Đukanović.

https://www.youtube.com/watch?v=iXtJChzoQW4&feature=youtu.be

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar