Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Krizni štab Ličko-senjske županije doneo je Odluku o proglašenju karantina za područje Opštine Udbina.

Nakon što je juče u Udbini dijagnostifikovan jedan slučaj Kovida-19, u subotu su potvrđena četiri nova slučaja zaraze, i to kod bliskih kontakata zaražene osobe. Svi su iz Udbine, odnosno iz dve susedne porodice, prenosi Index.

Uzeto je ukupno devet briseva i traje dalja epidemiološka obrada, a Ivan Stanić, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo iz Gospića, rekao je Hini da dva dana rade bez prestanka kako bi ustanovili put zaraze i sprečili da iko zaražen, možda potpuno bez simptoma, raširi žarište.

– Mala je to sredina i dajemo sve od sebe da ustanovimo sve kontakte, mislim da smo bili uspešni, a koliko, znaćemo za 5 do 6 dana. Zarazu je u Udbinu verovatno donela supruga prvoobolelog, koja nema izražene simptome, ali je potvrđeno zaražena, ali redosled zaraze nemamo jer, osim muškarca koji je sa srednje teškim simptomima u bolnici, ostali nemaju simptome ili su slabo izraženi – rekao je Stanić.
Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica

Potvrđeno zaražene osobe dobrog su zdravstvenog stanja pa se nalaze na kućnoj nezi, ali u strogoj samoizolaciji.

– Trenutno je na području Ličko-senjske županije ukupno šest pozitivnih osoba, dok je jedna osoba izlečena. Sprovedeno je testiranje nad prvoobolelom osobom s područja grada Senja te su potvrđeni negativni rezultati testiranja – poručili su iz Stožera.