Foto:REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Danas je u Hrvatsku stigla dokumentacija neophodna za uvoz ruske vakcine Sputnjik V, a od sutra se počinje sa njenom evaulacijom.

Pročitajte još:

Hrvatska je pre nešto više od mesec dana počela da se okreće alternativnim izvorima vakcina, pre svega Rusiji i njihovom Sputnjiku V. Ministar zdravlja Vili Beroš zatražio je od Rusa da, što je pre moguće, dostave dokumentaciju kako bi hrvatska agencija za lekove, HALMED, mogla pokrenuti postupak procene te vakcine.

Rusi su Hrvatskoj poslali dokumentaciju za Sputnjik V. Dokumentacija je zaprimljena i vlada će je sutra proslediti HALMED-u. Od sutra HALMED kreće u evaluaciju pristigle papirologije tokom koje bi trebalo da utvrdi da li je vakcina efikasna i sigurna.

Nakon te evaluacije biće jasno hoće li Hrvatska hitno uvesti Sputnjik V, što je ministar Beroš više puta spominjao kao opciju, ili će se čekati odobrenje EMA-e.

U prilog mogućnosti da Hrvatska pre odobrenja EU nabavi rusku vakcinu ide i pismo koje je juče zajedno sa čelnicima pet evropskih zemalja potpisao premijer Andrej Plenković.

Pismo 6 čelnika vlada čelnicima EU Foto:printscreen/jutarnji.hr

Prema Zakonu o lekovima, HALMED može dati saglasnost za uvoz neodobrene vakcine ako se radi o medicinski opravdanoj potrebi, radi zaštite zdravlja ljudi.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)